Zanim zaczniesz odchudzanie
Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.
Witam. Zamiast soli sodowej można używać soli potasowej (która nie podwyższa ciśnienia tętniczego krwi) oraz różnorodnych przypraw i ziół (np.kminek, kolendra, majeranek, seler, zioła prowansalskie, papryka mielona). Po więcej porad zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Sól świetnie zastępują wszelkie zioła, gdyż powodują uaktywnienie naturalnego sodu w potrawie, dzięki czemu potrawa (głównie mięso) staje się lekko słone.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy na diecie odchudzającej można spożywać przyprawy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Która sól jest zdrowsza? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Składniki pokarmowe soli i pieprzu – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Dopuszczalna ilość soli na dobę – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Czy kostki rosołowe ekologiczne sa zdrowe? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy zaleca się spożywanie soli morskiej? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy sól himalajska jest bardziej szkodliwa od zwykłej soli? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy cynamon poprawia apetyt? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Właściwości soli z Himalajów – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy to prawda, że sok z selera zatrzymuje sól w organizmie? – odpowiada Monika Papuga-Sobczak
artykuły
Zioła prowansalskie - skład, właściwości
Zioła prowansalskie to mieszanka ziół z Prowansji
Alarmujące dane - przesolona dieta małych dzieci w 1000 pierwszych dni życia!
Sól używana jest przez ludzkość od bardzo daw
Podstępna zabójczyni uwielbiana przez Polaków. Eksperci ostrzegają
Jest wszechobecna. Co roku za jej sprawą umiera wi