Błędy w dietach odchudzających
Witam!
Najzdrowsze ryby to oczywiście tłuste ryby morskie zawierające duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Bardzo obfite są w nie takie ryby jak łosoś, makrela, śledź czy też sardynka. Wszystkie występują w Bałtyku. Proszę jednak pamiętać, że ze względu na skażenie dioksynami i polichlorowanymi bifenylami ryb bałtyckich nie zaleca się ich spożywania przez dzieci i kobiety ciężarne.
Najzdrowsze są ryby tłuste, ze względu na obecność w nich nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są w diecie pożądane. Jednak i chude ryby powinny znaleść się w jadłospisie ze względu na łatwo przyswajalne i pełnowartościowe białko oraz zawartość jodu. Poleca się m.in. halibuta, śledzia, makrelę, łososia, dorsza.
Większość ryb jest zdrowa dla naszego organizmu, gdyż zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które działają ochronnie na nasz układ krążenia. Zarówno makrela jak i dorsz należą do ryb zdrowych, bogatych w białko i "dobre" tłuszcze. Makrela jest bardziej tłusta od dorsza, zawiera więc nieco więcej kalorii.
Jeśli ciężarna nie może jeść ryb z Bałtyku, to chyba nie może jeść żadnych innych. Nie zgadzam się i już. Dorsz i śledź to bardzo zdrowe ryby. Kwestia jeszcze jak przyrządzone. Proszę omijać pangę, tilapie, limandę i maslaną, czy inne hodowlane w Chinach...
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka ryba na kolację? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Jak często można jeść tłuste ryby? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Jak często można jeść ryby? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy można jeść ryby codziennie? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Jedzenie tuńczyka w ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy w ciąży można jeść śledzie? – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
- Czy warto brać kwas omega-3 w kapsułkach przy depresji? – odpowiada Paulina Witek
- Wartości odżywcze łososia – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Czy wędzona makrela może znacznie podnieść cukier? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy polecane są ryby morskie oraz marynowane? – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Ryba na talerzu, czyli dlaczego warto jeść ryby
Światowa Organizacja Zdrowia od lat zaznacza,
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Nienasycone kwasy tłuszczowe- charakterystyka, występowanie, rola, niedobór
Nienasycone kwasy tłuszczowe, nazywane również nie