Badania krwi - hemoglobina
Hemoglobina jest podstawowym składnikiem krwinek czerwonych. Jest nie tylko barwnikiem nadający krwi czerwony kolor, ale pełni również ważną funkcją ? transportuje tlen do tkanek. Lekarz Łukasz Kowalski objaśnia szczegóły dotyczące badania hemoglobiny.
Warto skontaktować się z endokrynologiem, ponieważ z przeprowadzonych badań trudno podejrzewać jednoznacznie przyczynę gastrologiczną, natomiast wiele guzów hormonalnych lub zaburzenia wydzielania hormonó mogą dawać opisane objawy. Wymaga to jednak pogłębienia diagnostyki dlatego trudno mi tu stwierdzić jednoznacznie co może być powodem Pani dolelgiwości.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Bóle pod łukami żebrowymi, świąd, osłabienie, bóle mięśniowo-kostne, nudności i pieczenie jamy ustnej – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Oleiste biegunki, bóle brzucha i świąd skóry – odpowiada Dr n. med. Aleksandra Siedlewicz
- Co oznacza ból brzucha i bladość skóry u dziecka? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Próby wątrobowe - przygotowanie, normy, interpretacja
Próby wątrobowe to badanie, którego celem jest oce
Biochemia krwi - profile oznaczeń, normy
Biochemia krwi obejmuje analizę składników osocza.
Enzymy. Budowa i funkcje enzymów: enzymy sercowe, trzustkowe i wątrobowe
Enzymy we krwi, stężenie których analizują badania