Indeks glikemiczny
Osoby odchudzające się i cierpiące na cukrzycę powinny zwracać uwagę na indeks glikemiczny potraw. Co to jest? Jak to określić? Obejrzyj filmik i dowiedz się więcej o indeksie glikemicznym.
Szanowna Pani
Arsen jest bardzo powszechnym pierwiastkiem i nie da się go wyeliminować z diety. Jeśli nie pije Pani wody z nieprzebadanych źródeł, nie pracuje Pani w branży metalurgicznej, garbarskiej lub innej fabryce gdzie może być większa akumulacja związków arsenu to nie ma potrzeby się tym przejmować. Aby doszło do zatrucia arsenem z pożywienia, musiałaby Pani spożywać dość spore ilości tego pierwiastka (w takich ilościach, które naturalnie w żywności nie występują).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Codzienne spożywanie żywności z kwasem cytrynowym – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- W jakich produktach żywnościowych szukać wapnia? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy można utyć od jedzenia śliwek? – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Spożywanie emulgatorów w produktach – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- W jakich produktach znajduje się cynk? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy produkty light zawierają rakotwórczy aspartam? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- W jakich produktach jest najwięcej kolagenu? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakich podrobów wieprzowych nie warto jeść? – odpowiada Mgr Monika Frank
artykuły
Co trzeba wiedzieć o metalach ciężkich
Stężenie arsenu, kadmu, ołowiu, rtęci, cynku, mied
Arsen groźny dla organizmu. Specjaliści zalecają na wszelki wypadek unikać niektórych produktów
Choć arsen jest jednym z mikroelementów, to naukow
Zatrucia metalami ciężkimi
Dochodzi do nich najczęściej u pracowników przemys