Zapytaj lekarza

1 , 0 2 1 , 1 2 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wyniki badań hormonalnych a problemy z zajściem w ciążę

Dzien dobry, Mam 32 lata i od poczatku roku staram sie o dziecko, niestety bezskutecznie. Rowniez w tym roku zaczelam miec nieregularne okresy, a od miesiaca biore Duphaston. Jestem wlasnie po odebraniu wynikow badania hormonow. Bardzo prosze o pomoc w ich interpretacji, wizyte u ginekologa mam dopiero za dwa tygodnie. Czy podwyzszona prolaktyna, LH i stosunek LH/FSH ma wplyw na plodnosc? - prolaktyna 28.99 (norma 4.79-23.3)- badana w 3 dniu cyklu - FSH 3.55 (Norma 1.7- 7.7) - badany pare dni po owulacji - LH 14.84 (Norma 1- 11.4) - badany j/w - progesteron 2.86 (norma 1.83- 23.9) - badany j/w. Reszta hormonow w normie (estradiol, dhea-so4, testosteron, androstendion)- badane w 3 dniu cyklu. Dziekuje!
KOBIETA, 32 LAT 3 tygodnie temu

Najlepszy moment na zajście w ciążę

Lek. Aleksandra Witkowska
82 poziom zaufania

Podwyższona prolaktyna ma istotny wpływ na cykl miesiączkowy, zaburza go hamując owulację. Jednak u Pani nie jest podniesiona bardzo.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy