Zawartość kalorii w produktach żywnościowych

Słyszałam, że produkty tj. ryby, większość owoców i warzyw mają ujemne kalorie. Czy to znaczy, że do ich strawienia organizm wykorzystuje więcej kalorii, niż one same dostarczają? Jeżeli przygotuję posiłek składający się z ryżu (350 kcal) i jabłek (50 kcal ujemnych) to znaczy, że jego kaloryczność wynosi 300? Czy dobrze to rozumiem? Proszę o rozwikłanie moich wątpliwości.
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Grejpfrut na odporność

Każdy organizm trawi i przyswaja inaczej. Jeśli można mówić o jakichś wartościach ujemnych to tylko w przypadku niektórych surowych warzyw. Przykład ryżu z jabłkiem na pewno jest nietrafiony. Owoce zawierają cukier więc mimo zawartości błonnika na pewno nie mają ujemnej wartości kalorycznej.

0

Nie ma ujemnych kalorii. Można jedynie mówić o stratach jakie ponosi organizm na naturalne procesy trawienia i wchłaniania, które uwzględnione są w całkowitej przemianie materii. Zatem licząc kaloryczność posiłku dodajemy kalorie dostarczane z każdym z produktów w całości.

Pozdrawiam
Anna Nieradzik
www.naszdietetyk.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty