Anemia a spożywanie gotowanych buraków

Mieszkam w niemczech i kupuje tu hermetycznie pakowane obgotowane buraki, nastepnie miksuje je wraz z jablkiem i zjadam calasc z miazszem. czy takie buraki maja takie same wlasciwosci jak te surowe??? czy takie miksowanie i jedzenie ich w ten sposob i pod ta postacia pomoze na podniesienie potasu we krwi i na anemie??? czy nie maja one juz zadnych wlasciwosci gdsyz sa gotowane i pakowane hermetycznie???
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Odkryto nowe grupy krwi

Ciało człowieka cały czas zaskakuje. Dwie nowe grupy krwi, pokazują jak niewiele jeszcze wiemy na temat naszego organizmu. O tym, co nowe odkrycie niesie za sobą opowiadają dr Michał Sutkowski, lekarz rodzinny oraz Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.

Witam
takie buraczki można jak najbardziej jeść, aczkolwiek związki żelaza pochodzące z produktów roślinnych wchłaniają się wielokrotnie gorzej i mniej niż żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych. Także buraki mogą być dobrym uzupełnieniem obiadu z mięsem.
Należy również pamiętać o spożywaniu witaminy C która ułatwia wchłanianie żelaza, więc koniecznie warzywne surówki, świeże owoce lub soki. Smacznego :)

0
Kamila Ziemann Dietetyka
60 poziom zaufania

Witam, buraki hermetycznie zapakowane będą miały te same właściwości co surowe (biorąc pod uwagę potas i żelazo). Pozdrawiam, Kamila Ziemann

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty