Co o naszym zdrowiu mówi żywa kropla krwi? [Specjalista radzi]

Krew może wiele powiedzieć o naszym zdrowiu, a jeszcze więcej świeżo pobrana, która natychmiast trafia pod mikroskop. Pozwala nam to określić, czy organizm jest zakwaszony, ma odpowiedni poziom wolnych rodników, nie jest obciążony toksynami, pasożytami czy grzybami.

Dzień dobry.

Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek). Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić.

Zapraszam na www.diet-coachng.xaa.pl

Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Najelpeszym źródłem żelaza jest wątróbka i może warto ją jednak raz na jakiś czas wprowadzić do diety. Jeśli nie to warto spożywać czerwone mięso (wieprzowina, wołowina). Żelazo z produktów roślinnych jest dużo gorzej przyswajalne niż żelazo z mięsa gdyż jest to tzw. żelazo niehemowe jednak warto także zadbać o jego odpowiednią podaż. Najbardziej wartościowym warzywem pod tym względem jest burak ćwikłowy. Warto jadac buraczki do obiadu jak i pić sok z buraka. Ponadto warto dodawać do potraw natkę pietruszki.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty