Co o naszym zdrowiu mówi żywa kropla krwi? [Specjalista radzi]
Krew może wiele powiedzieć o naszym zdrowiu, a jeszcze więcej świeżo pobrana, która natychmiast trafia pod mikroskop. Pozwala nam to określić, czy organizm jest zakwaszony, ma odpowiedni poziom wolnych rodników, nie jest obciążony toksynami, pasożytami czy grzybami.
Dzień dobry.
Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek). Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić.
Zapraszam na www.diet-coachng.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam, proszę zapoznać się z lista pod tym linkiem :
http://portal.abczdrowie.pl/zelazo-w-diecie.
Obecnie Pani suplementuję żelazo i kwas foliowy, należy to robić w porozumieniu z lekarzem, gdyz przedawkowanie jest szkodliwe. Pozdrawiam
Najelpeszym źródłem żelaza jest wątróbka i może warto ją jednak raz na jakiś czas wprowadzić do diety. Jeśli nie to warto spożywać czerwone mięso (wieprzowina, wołowina). Żelazo z produktów roślinnych jest dużo gorzej przyswajalne niż żelazo z mięsa gdyż jest to tzw. żelazo niehemowe jednak warto także zadbać o jego odpowiednią podaż. Najbardziej wartościowym warzywem pod tym względem jest burak ćwikłowy. Warto jadac buraczki do obiadu jak i pić sok z buraka. Ponadto warto dodawać do potraw natkę pietruszki.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Jedzenie wędlin podczas leczenia anemii z niedoboru żelaza – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki lek na niedobór żelaza? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy tabletki z żelazem pomogą w silnej anemii? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak utrzymać stałą wagę po odchudzaniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Jaka dieta bezmięsna z wysokim poziomem żelaza? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Dieta dla kobiet z anemią – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy jedzenie żelaza w tabletkach wystarczy, aby podnieść poziom tego pierwiastka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Żelazo - rola, nadmiar i niedobór, źródła żelaza, zapotrzebowanie
Żelazo to jeden ze pierwiastków mineralnych, który
Anemia w ciąży - przyczyny, objawy, diagnostyka, profilaktyka, leczenie
Anemia w ciąży jest bardzo częstym zjawiskiem - do
Jak naturalnie poprawić poziom hemoglobiny?
Liściaste warzywa Niski poziom hemoglobiny związan