Polscy naukowcy stworzyli sztuczną krew. To może być przełom w transplantologii
Naukowcy z Politechniki Warszawskiej opracowali sztuczną krew, która, jeżeli przejdzie fazę testową, może okazać się przełomem w medycynie. Wszystko ze względu na innowacyjne właściwości. - Nasza krew będzie w stanie przenosić tlen, czyli w tym wypadku nie tylko rozcieńczymy, ale zapewnimy jej też podstawową funkcję, jaką jest transport gazów - zapowiada prof. Tomasz Ciach, kierownik Laboratorium Inżynierii Biomedycznej Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Do tej pory ta sztuka nie udała się żadnym naukowcom na świecie. Dlatego wciąż trzeba organizować społeczne zbiórki krwi. Dzięki właściwościom związku, w sztucznej krwi będzie można między innymi przechowywać organy do transplantacji. - Organy, które się pobiera do przeszczepu, bywają otłuszczone bądź uszkodzone, to duży problem. Chcielibyśmy, żeby w czasie ich przechowywania, móc je zregenerować - mówi Agata Stefanek, prezes spółki NanoSanguis S.A. i pracownik Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Wkrótce sztuczna krew będzie testowana na zwierzętach.ZOBACZ TEŻ: Rewolucyjna metoda walki z rakiem
Dzień dobry.
Zmniejszone wchłanianie żelaza przez organizm może być skutkiem m.in: diety ubogiej w żelazo, nieprawidłowego odżywiania, alkoholizmu, wegetarianizmu i przewlekłych biegunek. Zwiększona utrata żelaza może być wywołana np. obfitymi miesiączkami, krwawieniem z przewodu pokarmowego.
Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek). Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam,
Nie musi jeść Pani wędlin. Akurat one nie są wcale dobrym źródłem żelaza. Powiedziałabym nawet, że są marnym źródłem żelaza, a najczęściej dobrym źródłem chemii (chyba, że mówimy o naturalnych wędlinach, prawdziwych szynkach, wędzonych w domowych wędzarniach).
Proszę postawić na mięso w wersji podstawowej, najlepiej na wołowinę, wątróbkę, warzywa (najlepiej zielone w tym natkę pietruszki), drożdże, jajka, napar z pokrzywy).
Pozdrawiam,
Ewelina Wieczorek
Witam, wędliny nie dostarczają dużych ilości żelaza. Lepiej włączyć czerwone mięso, wątróbkę, jaja- z produktów zwierzęcych jest dobrze przyswajane. Warto łączyć te produkty z pokarmami bogatymi w witaminę C - wtedy żelazo dobrze się wchłania. i oczywiście wzbogacić dietę w produkty roślinne np. pestki dyni, buraki, natka pietruszki, szpinak.
Poza witaminą C wspomnianą już w poprzednich odpowiedziach warto zaznaczyć, że do prawidłowego uwalniania żelaza z zasobów zmagazynowanych w wątrobie i śledzionie potrzebna jest także miedź. Warto więc zadbać jej zawartość w diecie. Do dobrych źródeł miedzi należą: orzechy, grube kasze oraz mięso i podroby, które przy okazji są także dobrym źródłem żelaza.
Także mięso z warzywami plus orzechami, to idealny posiłek :)
Ważną sprawą, nie tylko w przypadku niedokrwistości, jest uregulowanie naszej diety, czyli spożywanie co najmniej trzech posiłków w ciągu dnia. A co najważniejsze pamiętanie o śniadaniu, które powinno być naszym głównym posiłkiem! Treściwe i zróżnicowane śniadanie przed wyjściem z domu jest warunkiem prawidłowej pracy organizmu i ma fundamentalne znaczenie dla samopoczucia i zdrowia.
pozdrawiam Justyna Marszałkowska-Jakubik
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty powinnam jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki lek na niedobór żelaza? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy tabletki z żelazem pomogą w silnej anemii? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Dieta dla kobiet z anemią – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy jedzenie żelaza w tabletkach wystarczy, aby podnieść poziom tego pierwiastka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska