Buraki - odmiany, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie

Buraki - choć często niedoceniane - powoli wracają do łask i częściej trafiają na nasze stoły. Niepozorne warzywo jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Buraki obniżają ciśnienie i wzmacniają odporność, a ponadto buraki możemy przyrządzić na wiele sposobów.

1. Buraki - odmiany

Buraki to rośliny uprawne wywodzące się z dzikiej odmiany pochodzącej z Bliskiego Wschodu. Istnieje kilka odmian, spośród których godne wyróżnienia są m.in. buraki liściowe (czyli botwinę) oraz buraki korzeniowe.

Wśród bulwiastych odmian znajdują się buraki cukrowe (wykorzystywane do produkcji cukru), buraki pastewne (stanowiące pożywienie dla zwierząt hodowlanych) oraz buraki ćwikłowe, które trafiają na nasze talerze.

Buraki uprawia się głównie w celach spożywczych, ale nie tylko. Pozyskuje się z nich naturalny barwnik wykorzystywany głównie do barwienia produktów spożywczych. Dzięki bogactwu witamin i minerałów, buraki to też ceniony składnik farmaceutyczny, a nawet surowiec kosmetyczny.

Dlaczego warto pić sok z buraków?
Dlaczego warto pić sok z buraków? [7 zdjęć]

Zawiera kwas foliowy, błonnik, witaminy i związki mineralne. Szczególnie polecany osobom z nadciśnieniem...

zobacz galerię

2. Buraki - wartości odżywcze

Buraki mają bardzo mało kalorii – tylko 38 kcal w 100 g produktu. Jest za to bogaty w witaminy i minerały. Korzeń buraka zawiera witaminy C, B1, kwas foliowy, witaminę A oraz beta-karoten.

W burakach znajdziemy w nim również bardzo dużo różnych składników mineralnych, m.in. żelazo, wapń, potas, mangan, magnez, miedź, fluor oraz sód. Zawiera również dwa rzadko występujące składniki: rubid i cez.

3. Buraki - właściwości lecznicze

Polska jest obecnie jednym z największych producentów buraków na świecie. Buraki są u nas tanie i łatwo dostępne, jednak zdecydowanie za rzadko po nie sięgamy. Warto spożywać buraki nie tylko ze względu na smak, ale również wartości zdrowotne.

Pyszne dania z buraków
Pyszne dania z buraków [9 zdjęć]

Jest to szybka i prosta w przyrządzeniu propozycja wegetariańska. Idealnie sprawdzi się podczas pikniku...

zobacz galerię

Zwłaszcza sok z buraków to jeden z najlepszych produktów dla osób z nadciśnieniem. Wysoka zawartość potasu i magnezu sprawia, że buraki skutecznie obniżają ciśnienie krwi, a także zapobiegają oraz leczą choroby układu krążenia oraz serca.

Regularne jedzenie buraków pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu oraz kondycję naczyń krwionośnych, co przekłada się na zdrowie układu krążenia.

Buraki są bardzo polecane osobom cierpiącym na anemię, ponieważ są dobrym źródłem żelaza. Poza tym substancje zawarte w warzywach poprawiają jakość oraz stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi, a także naturalnie oczyszczają krew.

Piękny, intensywny czerwony kolor buraków to zasługa naturalnego barwnika buraków – betaniny. Substancja ta jest silnym przeciwutleniaczem i skutecznie chroni przed wolnymi rodnikami.

Właśnie z tego powodu już od dawna buraki są uważane za jedne z najlepszych naturalnych produktów do walki z rakiem. Buraki nie tylko zapobiegają nowotworom, ale również pomagają organizmowi w trakcie chemioterapii.

Chcesz schudnąć i oczyścić organizm z toksyn? Buraki to warzywa dla ciebie, ponieważ mają mało kalorii, a przy tym zawierają błonnik.

Buraki w diecie przyspieszają przemianę materii, hamują apetyt i pomagają szybciej pozbywać się toksyn. Jedzenie buraków działa jak detoks – buraki wspierają wątrobę, jelita oraz nerki w skutecznym i szybkim wydalaniu wszystkich zbędnych i szkodliwych produktów z naszego organizmu.

Maj - sezon na botwinkę
Maj - sezon na botwinkę [7 zdjęć]

Kusi kolorem, zachwyca smakiem – botwinka to zupa typowa dla okresu wiosenno-letniego. Zajadają się nią...

zobacz galerię

Ostatnio dużo się mówi o zakwaszeniu organizmu oraz towarzyszących mu dolegliwościom oraz problemom z wyglądem skóry. Buraki mają właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że neutralizują kwasy pochodzące z nadmiernego spożycia mięsa, pieczywa, słodyczy, kawy i herbaty.

Buraki likwidują zgagę oraz łagodzą... kaca. Jeśli po imprezie budzimy się z bólem głowy, nudnościami i jesteśmy osłabieni, to powinniśmy zacząć dzień od szklanki soku z buraków lub wypić barszczyk.

Dzięki bogactwu witamin, minerałów i antyoksydantów buraki świetnie wpływają na odporność. W okresie jesienno-zimowym warto profilaktycznie jeść więcej buraków albo sięgać po świeżo wyciskany sok z marchwi i buraków, by uniknąć sezonowych infekcji.

Jeśli jednak nie uda nam się uniknąć przeziębienia, to również powinniśmy skorzystać z uzdrawiającej mocy buraków. Betanina skutecznie likwiduje wirusy wywołujące chorobę. Poza tym syrop z buraka działa wykrztuśnie, łagodzi stany zapalne gardła oraz świetnie radzi sobie z kaszlem.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

4. Buraki - zastosowanie

Najwięcej cennych substancji zyskamy jedząc buraki na surowo. Buraki świetnie nadają się do surówek oraz sałatek (dobrze komponuje się z różnymi serami, np. oscypkiem czy fetą). Jeśli lubimy kuchenne eksperymenty, to powinniśmy przygotować carpaccio z buraków, które na pewno zachwyci każdego smakosza.

Buraki najbardziej znamy z lubianej zupy, czyli barszczu, a także dodatku do mięs i pasztetów – ćwikły. Buraki dobrze sprawdzają się w przetworach, a ich miąższ można wykorzystać nawet do ciasta czekoladowego!

Liście buraków to popularna wiosną i latem botwina, z której przygotowuje się chłodnik, zupę oraz dodaje na świeżo do sałatek.

Moda na koktajle i świeżo wyciskane soki sprawiła, że miłośnicy zdrowego odżywiania odkryli buraki na nowo. Korzeń buraka idealnie nadaje się do wyciskania, a sok z buraków to bomba witamin i antyoksydantów.

Można pić sok wyłącznie z czerwonych bulw buraków lub łączyć go z innymi warzywami i owocami, np. marchewką, jabłkiem, pomarańczą.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Ważne tematy