Burak - właściwości i zastosowanie

Popularny i często niedoceniany burak powoli wraca do łask i częściej trafia na nasze stoły. Niepozorne warzywo jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Obniża ciśnienie i wzmacnia odporność, a ponadto możemy je przyrządzić na wiele sposobów.

Historia buraka

Burak to roślina uprawna wywodząca się z dzikiej odmiany pochodzącej z Bliskiego Wschodu. Istnieje kilka odmian, spośród których wyróżniamy m.in. buraka liściowego (czyli botwinę) oraz korzeniowego.

Polecane wideo:

Wśród bulwiastych odmian znajdują się buraki cukrowe (wykorzystywane do produkcji cukru), pastewne (stanowiące pożywienie dla zwierząt hodowlanych) oraz buraki ćwikłowe, które trafiają na nasze talerze.

Buraki uprawia się głównie w celach spożywczych, ale nie tylko. Pozyskuje się z nich naturalny barwnik wykorzystywany głównie do barwienia produktów spożywczych. Dzięki bogactwu witamin i minerałów, buraki są też cenionym składnikiem farmaceutycznym, a nawet surowcem kosmetycznym.

Wartości odżywcze buraka

Burak ma bardzo mało kalorii – tylko 38 kcal w 100 g produktu. Jest za to bogaty w witaminy i minerały. Korzeń buraka zawiera witaminy C, B1, kwas foliowy, witaminę A oraz beta-karoten.

Znajdziemy w nim również bardzo dużo różnych składników mineralnych, m.in. żelazo, wapń, potas, mangan, magnez, miedź, fluor oraz sód. Zawiera również dwa rzadko występujące składniki: rubid i cez.

Właściwości lecznicze buraka

Polska jest obecnie jednym z największych producentów buraków na świecie. Warzywo to jest u nas tanie i łatwo dostępne, jednak zdecydowanie za rzadko po nie sięgamy. Warto to zrobić nie tylko ze względu na smak, ale również wartości zdrowotne.

Zwłaszcza sok z buraków to jeden z najlepszych produktów dla osób z nadciśnieniem. Wysoka zawartość potasu i magnezu sprawia, że skutecznie obniża ciśnienie krwi, a także zapobiega oraz leczy schorzenia układu krążenia oraz serca.

Regularne jedzenie buraków pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu oraz kondycję naczyń krwionośnych, co przekłada się na zdrowie układu krążenia.

Buraki są bardzo polecane osobom cierpiącym na anemię, ponieważ są dobrym źródłem żelaza. Poza tym substancje zawarte w warzywach poprawiają jakość oraz stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi, a także naturalnie oczyszczają krew.

Piękny, intensywny czerwony kolor warzywa to zasługa naturalnego barwnika – betaniny. Substancja ta jest silnym przeciwutleniaczem i skutecznie chroni przed wolnymi rodnikami.

Właśnie z tego powodu już od dawna burak jest uważany za jeden z najlepszych naturalnych produktów do walki z rakiem. Buraki nie tylko zapobiegają nowotworom, ale również pomagają organizmowi w trakcie chemioterapii.

Chcesz schudnąć i oczyścić organizm z toksyn? Burak to warzywo dla ciebie, ponieważ ma mało kalorii, a przy tym zawiera błonnik.

Buraki w diecie przyspieszają przemianę materii, hamują apetyt i pomagają szybciej pozbywać się toksyn. Jedzenie buraków działa jak detoks – warzywo to wspiera wątrobę, jelita oraz nerki w skutecznym i szybkim wydalaniu wszystkich zbędnych i szkodliwych produktów z naszego organizmu.

Ostatnio dużo się mówi o zakwaszeniu organizmu oraz towarzyszącym mu dolegliwościom oraz problemom z wyglądem skóry. Burak ma właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że neutralizuje kwasy pochodzące z nadmiernego spożycia mięsa, pieczywa, słodyczy, kawy i herbaty.

Likwiduje też zgagę oraz łagodzi... kaca. Jeśli po imprezie budzimy się z bólem głowy, nudnościami i jesteśmy osłabieni, to powinniśmy zacząć dzień od szklanki soku z buraków lub wypić barszczyk.

Dzięki bogactwu witamin, minerałów i antyoksydantów buraki świetnie wpływają na odporność. W okresie jesienno-zimowym warto profilaktycznie jeść więcej buraków albo sięgać po świeżo wyciskany sok z marchwi i buraków, by uniknąć sezonowych infekcji. Jeśli jednak nie uda nam się uniknąć przeziębienia, to również powinniśmy skorzystać z uzdrawiającej mocy buraków. Betanina skutecznie likwiduje wirusy wywołujące chorobę. Poza tym syrop z buraka działa wykrztuśnie, łagodzi stany zapalne gardła oraz świetnie radzi sobie z kaszlem.

Jak jeść buraka?

Najwięcej cennych substancji z buraka zyskamy, jedząc warzywo na surowo. Świetnie nadaje się do surówek oraz sałatek (dobrze komponuje się z różnymi serami, np. oscypkiem czy fetą). Jeśli lubimy kuchenne eksperymenty, to powinniśmy przygotować carpaccio z buraka, które na pewno zachwyci każdego smakosza.

Buraka najbardziej znamy z lubianej zupy, czyli barszczu, a także dodatku do mięs i pasztetów – ćwikły. Buraki dobrze sprawdzają się w przetworach, a ich miąższ można wykorzystać nawet do ciasta czekoladowego!

Liście buraków to popularna wiosną i latem botwina, z której przygotowuje się chłodnik, zupę oraz dodaje na świeżo do sałatek.

Moda na koktajle i świeżo wyciskane soki sprawiła, że miłośnicy zdrowego odżywiania odkryli buraka na nowo. Korzeń buraka idealnie nadaje się do wyciskania, a sok z buraków to bomba witamin i antyoksydantów.

Można pić sok wyłącznie z czerwonych bulw lub łączyć go z innymi warzywami i owocami, np. marchewką, jabłkiem, pomarańczą.

O potasie i nnych składnikach mineralnych porozmawiaj na naszym forum. Zapraszamy do dyskusji.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ciąża i dziecko
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Ciąża i dziecko
Ciąża i dziecko

Grzyby trujące zawierające amanitynę

Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, dlaczego jedne grzyby są smaczne i jadalne, a inne powodują niebezpieczne dla zdrowia i życia zatrucia? Wszystko przez znajdujące się w leśnych skarbach toksyczne substancje, z których najbardziej groźną dla człowieka...

Ciąża i dziecko

Nocne moczenie - jak pomóc dziecku?

Nocne moczenie - jak pomóc dziecku?

Czy nocne moczenie dziecka powinno budzić niepokój? Moczenie nocne jest często normalną częścią dorastania. Większość dzieci moczy się w nocy mniej (...) więcej do 3 roku życia. Sporadycznie dolegliwości te mogą utrzymywać...

Ciąża i dziecko

Dlaczego warto jeść kalafiora?

Dlaczego warto jeść kalafiora?

, która jest niezwykle ważna dla układu nerwowego. Kalafior powinien znaleźć się w jadłospisie kobiet w ciąży - to właśnie cholina odpowiada za prawidłowy rozwój (...) mózgu dziecka. Jedzenie kalafiora przyniesie korzyści...

Ciąża i dziecko

9 najważniejszych badań, które powinna wykonać każda kobieta

9 najważniejszych badań, które powinna wykonać każda kobieta

Najważniejsze badania, które powinna wykonać każda kobieta O tym, że zdrowie jest najważniejsze, nie musimy nikogo przekonywać. Właśnie dlatego nie warto bagatelizować symptomów takich jak zaburzenia miesiączkowania, chroniczne zmęczenie czy bóle brzucha....

Ciąża i dziecko

Jak być szczęśliwą i perfekcyjną mamą?

Jak być szczęśliwą i perfekcyjną mamą?

Pielęgnacja przed pracą Nawet jeśli zostajesz w domu z dziećmi, zadbaj o to, by czuć się i wyglądać dobrze. Nie ma przeciwwskazań, by np. wykonać (...) delikatny makijaż. Jesteś kobietą i masz prawo czuć się wypielęgnowana. Zrzeszone...

Ciąża i dziecko

Dieta antyrakowa - fakty i mity

Dieta antyrakowa - fakty i mity

Zdrowie na talerzu Zdrowa dieta odgrywa niezwykle ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, także nowotworowych. Dzięki postępowi nauki możemy poznać i wykorzystać potencjał drzemiący w licznych produktach spożywczych i, włączając je do codziennego jadłospisu,...

Ciąża i dziecko

Jak usprawnić pracę układu limfatycznego?

Jak usprawnić pracę układu limfatycznego?

- naczyniowego oraz kobietom w ciąży. By usprawnić pracę układu limfatycznego, warto również masować ciało okrężnymi ruchami za pomocą suchej szczotki

Ciąża i dziecko

Lubczyk - ziele miłości

Lubczyk - ziele miłości

Zdrowie z natury Liście lubczyku nie tylko dodają aromatu potrawom, ale również pozytywnie wpływają na zdrowie. Popularne zioło od wieków wykorzystywane jest jako naturalne remedium na wiele dolegliwości. Pozytywnie działa na układ pokarmowy, moczowy...