Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
jak ktoś w rodzinie ma alergię to może dziedziczyć.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Cieknący katar po zmianie mleka u rocznego dziecka – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Żółty przewlekły katar u 14 miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Co powoduje wodnisty katar? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Kaszel i katar u 8-miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Przewlekły katar utrudniający oddychanie – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Jak leczyć przewlekły katar u 30-latka? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Co oznaczają ciągnące stolce ze śluzem u 7-tygodniowego dziecka? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Przewlekły katar od 4 miesięcy – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Problem z wodnistym katarem u niemowlaka – odpowiada Marta Osińska-Białczyk
- Czy gęsty katar może być spowodowany alergią wziewną? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Long COVID u dzieci. "Miesiącami dochodzą do siebie. Mają zmiany w płucach i depresję"
Lekarze alarmują, że w trzeciej fali epidemii koro
Nigdy nie paliła, a zachorowała na raka płuc. "Mam około 29 zmian nowotworowych"
Tabitha Paccione nabawiła się uporczywego kaszlu.
Alergeny pokarmowe a astma
Astma jest bardzo poważną chorobą, niestety zdarza