Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Dzień dobry,

w przypadku obecności alergii na psa należy mieć świadomość, że uczulający oprócz sierści jest naskórek zwierzęcia, jak i jego ślina, dlatego bez względu na rasę psa, może pojawić się u Pani reakcja alergiczna.

Ponadto musi Pani wiedzieć, że każdy z psów (oprócz tych nagich) posiada sierść (włos okrywowy + ewentualnie podszerstek, którego akurat nie posiadają maltańczyki), więc powielany mit o obecności włosów u maltańczyków nie jest prawdą.

W przypadku chęci posiadania pupila warto byłoby zastanowić się nad rozpoczęciem odczulania, gdyby okazało się, że towarzyszą Pani uciążliwe objawy choroby w obecności zwierzęcia.

Zachęcamy do przeczytania artykułów poruszających podobne tematy:

https://portal.abczdrowie.pl/alergia-na-psa

https://portal.abczdrowie.pl/sposob-na-alergie

https://portal.abczdrowie.pl/poznaj-zdrowotne-korzysci-z-posiadania-psa

https://portal.abczdrowie.pl/co-alergicy-powinni-wiedziec-o-uczuleniu-na-zwierzeta

https://portal.abczdrowie.pl/przyczyny-alergii-jakie-sa-powody-i-rodzaje-alergii

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty