Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Nietolefancję laktozy diagnozuje się na podstawie objawów lub w badaniach genetycznych. Uczulenie na białka mleka (ogółem oraz poszczególne frakcje) stwierdza się na podstawie obecności odpowiednich przeciwciał we krwi. Polecam wizytę u specjalisty, który wystawi skierowanie na odpowiednie badania.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Złe samopoczucie po spożyciu mleka a nietolerancja laktozy – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy mój organizm toleruje laktozę? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Czy możliwa jest nietolerancja białka krowiego? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Nietolerancja mleka krowiego u dziecka a objawy – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Nietolerancja laktozy i pszenicy – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Czy może to być objaw nietolerancji laktozy? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jaki test na nietolerancję laktozy wykonać? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Nietolerancja laktozy u 10-latki a szorstki język po zjedzeniu banana – odpowiada Ewa Kozłowska
- Produkty dla 12-letniej córki z nietolerancją laktozy – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Objawy nietolerancji laktozy u niemowląt – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka