Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Napadowo pojawiający się kaszel może być objawem astmy, ale nie tylko. Dlatego koniecznie proszę pójść do lekarza rodzinnego, który zaleci konieczne badania (między innymi RTG klatki piersiowej) i w zależności od wyników skieruje Pana do odpowiedniego specjalisty.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Bóle w płucach, duszności, kaszel. Czy to może być astma? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Uporczywy kaszel i duszności po kuracji antybiotykami – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Przyczyny kaszlu napadowego – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Jak leczyć napadowe ataki kaszlu? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy lekarz podejrzewa u mnie astmę? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Mam duszności - czy to może być astma? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Bóle pleców i duszności – czy to astma? – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Czy astma jest niebezpieczna? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Męczy mnie suchy, uporczywy kaszel - czy to astma? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Duszności, brak apetytu, kaszel – odpowiada Lek. Łukasz Wroński