Przyczyny cukrzycy
Cukrzyca wykrywana jest u coraz większej ilości osób. To jedna z chorób cywilizacyjnych. Wyróżniamy kilka typów tego schorzenia. Czy wiesz jednak, co wywołuję cukrzycę?
W chwili obecnej coraz częściej wykrywane są przypadki cukrzycy typu 2. Intensywny tryb życia, zbyt mała aktywność fizyczna, nadmiar produktów typu fast-food i słodyczy oraz nadwaga mogą przyczyniać się do rozwoju cukrzycy typu 2. Jeśli choć jedna przyczyna z wymienionych powyżej dotyczy Pani, proszę udać się do lekarza rodzinnego który zleci badania poziomu cukru. Tylko w ten sposób rozwieje Pani swoje wątpliwości a jeśli wynik potwierdzi obawy będzie mogła Pani jak najszybciej wprowadzić zmiany do diety (zalecana dieta o niskim indeksie glikemicznym dla osób z cukrzycą typu 2) i zwiększyć w miarę możliwości i braku przeciwwskazań aktywność fizyczną. Pozdrawiam www.dietifit.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dlaczego poziom cukru zwiększył się przez sen? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Podwyższony poziom cukru przy otyłości – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wyniki krzywej cukrowej przy nadwadze – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Interpretacja wyników krzywej obciążenia glukozą – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Cukrzyca ciążowa i podwyższona insulina – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Znacznie podwyższony poziom cukru we krwi – odpowiada Piotr Pilarski
- Problemy z wahaniami poziomu glukozy we krwi – odpowiada Dr Jacek Radwański
- Insulinooporność u 22-latki – odpowiada Dr n. med. Martyna Olesińska-Mader
- Poziom cukru ponad normę przy niedowadze – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Niskotłuszczowa dieta przy nadwadze – odpowiada Mgr Agnieszka Tomaszek
artykuły
Dlaczego cukier uzależnia?
"Cukier krzepi". Choć raz w życiu każdy słyszał to
Anna Powierza opowiedziała o swojej chorobie. "Utyłam 35 kilogramów w kilka miesięcy"
Walka z insulinoopornością, której efektem może by
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja