Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
W skład testu z zestawu przesiewowego wchodzą alergeny: drzew wczesno pylących: leszczyna, olcha czarna, topola biała, wiąz, wierzba oraz
drzew późno pylących: brzoza, buk, dąb szypułkowy, platan, jesion, lipa.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy te drzewa wpływają u mnie na oddychanie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Dlaczego mam te poranne katary? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Napady kichania i przewlekły katar – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Astma u dzieci a sterydy wziewne – odpowiada Lek. Łukasz Dubielecki
- Co oznaczają takie testy alergiczne? Na co jest uczulone moje dziecko? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Alergie na pyłki drzew u dziecka – odpowiada Magdalena Mroczek
- Alergia - dwa sprzeczne wyniki? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Wyniki testów alergologicznych – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Od którego roku życia można przeprowadzić dziecku testy uczuleniowe? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy odczulanie jest skuteczne? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
artykuły
Kalendarz pylenia roślin - dla alergików. Jakie rośliny uczulają? Jak walczyć z alergią?
Kalendarz pylenia roślin i traw powinien znać każy
Szczepionki odczulające
W leczeniu alergii niezmiernie ważne są szczepionk
Marzec - najgorszy miesiąc dla alergików
Najczęstszą przyczyną reakcji alergicznych na pocz