Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Wyniki nalezy zestawic z objawami klinicznymi
Wynik wskazuje na brak wykrycia swoistych przeciwciał. Konieczne jest poznanie występowania określonych objawów aby móc coś więcej powiedzieć. Proponuję udać się do lekarza gastroenterologa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co oznaczają takie wyniki przeciwciał u dziecka? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Jak odczytać wyniki panelu alergenów pediatrycznych? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Gdzie powinienem się zgłosić z takimi przeciwciałami przeciwko glutenowi? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Czy możliwa jest alergia na gluten? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Jak interpretować wyniki badań na gluten? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Testy na jad pszczeli i osy – odpowiada Magdalena Mroczek
- Jak mam prawidłowo odczytać takie badanie? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak interpretować wyniki badania na alergię u dziecka? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Jakie badania w diagnozie alergii na gluten? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Jak interpretować wyniki badania na celiakię? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
artykuły
IgE całkowite - charakterystyka, wskazania, przebieg badania
Badanie IgE całkowite to jedno z głównych badań wy
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Działanie preparatów odczulających
Podczas pierwszego kontaktu z cząsteczką alergenu