Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Urszula Bieniek 36
Mgr Urszula Bieniek Dietetyk, Warszawa 36 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Najbogatszym źródłem tej witaminy są owoce dzikiej róży, jednak ze względu na małą popularność, należy wymienić także inne źródła. Będą to głównie warzywa (zwłaszcza jarmuż, chrzan, papryka, nać pietruszki, brukselka, brokuły,  kalarepa, kapusta) oraz owoce (szczególnie czarna porzeczka, poziomki, truskawki i kiwi, jak również owoce cytrusowe i porzeczki czerwone i białe). W Polsce, ze względu na wysokie spożycie, znacząca rolę odgrywają gotowane ziemniaki.
Trzeba pamiętać, że witamina C należy do najmniej trwałych, jej straty w źle przechowywanych produktach i nieprawidłowo przygotowywanych potrawach sięgać mogą nawet 75%. Substancja ta jest bardzo wrażliwa na ogrzewanie (należy więc pamiętać o gotowaniu warzyw w małej ilości wody, zwykle pod przykryciem i w jak najkrótszym czasie) i obecność tlenu (dlatego zaleca się spożywanie surówek i sałatek zaraz po ich przyrządzeniu).
Prawidłowo zbilansowana dieta, zawierająca minimum 500 g warzyw i owoców z pewnością zaspokoi zapotrzebowanie na tę witaminę, 

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Zdrowe odżywianie – Zdrowe odżywianie staje się coraz popularniejsze. Rośnie liczba osób, które chcą odżywiać się prawidłowo. Zdrowe żywienie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, a tym samym determinuje długość życia. Złe nawyki żywieniowe przyczyniają się do wielu chorób cywilizacyjnych – otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia oraz nowotworów.
  • Bilansowanie zdrowej diety – Bilansowanie zdrowej diety to ważny element prawidłowego żywienia. Zbilansowana dieta i prawidłowe odżywianie to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. Zbilansowana dieta pomaga osiągać dobre wyniki w nauce, pracy i w sporcie.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Zdrowe odżywianie

Najtańsze zimowe superprodukty

Najtańsze zimowe superprodukty

Zimowe superfood Chociaż może się wydawać, że jesienią i zimą stragany świecą pustkami, tak naprawdę znajdziesz na nich wiele wartościowych produktów w bardzo niskiej cenie. Przedstawiamy zimowe superprodukty, które dostarczą ci cennych witamin i minerałów,...

Dieta w chorobach prostaty

Likopen

Już dziecko wie, że warzywa i owoce to źródło witamin, jednak są to również produkty zawierające mnóstwo poznanych i niepoznanych jeszcze związków, które - pojedynczo i w powiązaniach - mają szersze działanie niż same witaminy. Przykładem jest grupa karotenoidów,...

Zdrowe odżywianie

Najważniejsze właściwości migdałów

Najważniejsze właściwości migdałów

Moc drzemie w migdałach Migdały, czyli nasiona migdałowca, są najszlachetniejszą odmianą orzechów oraz bogatym źródłem substancji odżywczych. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź, błonnik, tokoferole czy amigdalinę. Dzięki tej unikalnej...

Zdrowe odżywianie

Produkty, które oczyszczą wątrobę po świątecznym przejedzeniu

Produkty, które oczyszczą wątrobę po świątecznym przejedzeniu

Ważny organ - wątroba Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w naszym organizmie i zarazem największym - u kobiet osiąga wagę 1300-1500 g, a u mężczyzn nawet do 1700 g. Wypełniona krwią może ważyć nawet 2500 g. Organ ten odpowiada za wiele, bardzo...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Co jeść, by długo żyć?

Z wiekiem coraz częściej mamy problemy zdrowotne, ale to wcale nie musi stać się regułą - przekonuje Jeffrey Blumberg, profesor z Uniwersytetu Tufts. Proces starzenia się jest co prawda nieuchronny, ale nie oznacza to, że każdy z nas, prędzej czy później,...

Żywność ekologiczna

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Żywność organiczna Czym jest żywność organiczna? To żywność wytworzona bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów, zwykle droższa od tej, którą można kupić w zwykłych sklepach. Czy warto wydawać więcej pieniędzy na organiczne produkty? Eksperci twierdzą,...

Zdrowe odżywianie

6 niezwykłych korzyści zdrowotnych z jedzenia czerwonych porzeczek

6 niezwykłych korzyści zdrowotnych z jedzenia czerwonych porzeczek

Porzeczki na zdrowie Wszyscy dobrze wiemy, jak wygląda czarna porzeczka i znamy jej charakterystyczny, kwaskowaty smak. **Nieco mniejszą popularnością cieszy się **czerwona odmiana tego owocu. Na nią również warto zwrócić uwagę, ponieważ skrywa w sobie...

Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna (prezentacja edukacyjna)

Żywność ekologiczna (prezentacja edukacyjna)

Czy opłaca się kupować żywność ekologiczną? Kiedyś ekologiczna żywność była dostępna tylko w wybranych sklepach ekologicznych ze zdrową żywnością, przeznaczoną dla konsumentów skorych do zapłacenia więcej niż za standardową żywność. Dziś jest już...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Zdrowsze zamienniki ulubionych potraw

Zdrowsze zamienniki ulubionych potraw

Zamiast sadzonego jaja na toście Wypróbuj jajko ugotowane na twardo z awokado na pełnoziarnistej grzance. Zalety: Pełnoziarniste pieczywo ma więcej białka, błonnika i składników odżywczych, takich jak folian, witamina C czy kwasy tłuszczowe oraz mniej...