Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Urszula Bieniek 35
Mgr Urszula Bieniek Dietetyk, Warszawa 35 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Najbogatszym źródłem tej witaminy są owoce dzikiej róży, jednak ze względu na małą popularność, należy wymienić także inne źródła. Będą to głównie warzywa (zwłaszcza jarmuż, chrzan, papryka, nać pietruszki, brukselka, brokuły,  kalarepa, kapusta) oraz owoce (szczególnie czarna porzeczka, poziomki, truskawki i kiwi, jak również owoce cytrusowe i porzeczki czerwone i białe). W Polsce, ze względu na wysokie spożycie, znacząca rolę odgrywają gotowane ziemniaki.
Trzeba pamiętać, że witamina C należy do najmniej trwałych, jej straty w źle przechowywanych produktach i nieprawidłowo przygotowywanych potrawach sięgać mogą nawet 75%. Substancja ta jest bardzo wrażliwa na ogrzewanie (należy więc pamiętać o gotowaniu warzyw w małej ilości wody, zwykle pod przykryciem i w jak najkrótszym czasie) i obecność tlenu (dlatego zaleca się spożywanie surówek i sałatek zaraz po ich przyrządzeniu).
Prawidłowo zbilansowana dieta, zawierająca minimum 500 g warzyw i owoców z pewnością zaspokoi zapotrzebowanie na tę witaminę, 

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Zdrowe odżywianie – Zdrowe odżywianie staje się coraz popularniejsze. Rośnie liczba osób, które chcą odżywiać się prawidłowo. Zdrowe żywienie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, a tym samym determinuje długość życia. Złe nawyki żywieniowe przyczyniają się do wielu chorób cywilizacyjnych – otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia oraz nowotworów.
  • Bilansowanie zdrowej diety – Bilansowanie zdrowej diety to ważny element prawidłowego żywienia. Zbilansowana dieta i prawidłowe odżywianie to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. Zbilansowana dieta pomaga osiągać dobre wyniki w nauce, pracy i w sporcie. W 1998 roku z inicjatywy Rady Promocji Zdrowego Żywienia powstała Złota Karta Żywienia, która zawiera wskazówki, jak powinna wyglądać zbilansowana dieta każdego zdrowego Polaka.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Bilansowanie zdrowej diety

Dieta bogata w wapń

Dieta bogata w wapń jest szczególnie ważna u dzieci i osób starszych. Przede wszystkim ze względu na istotny wpływ wapnia na kości i zęby. U dzieci ważne jest dostarczanie tego makroelementu w okresie wzrostu kości, natomiast u osób starszych występuje...

Bilansowanie zdrowej diety

Jedzenie a długowieczność

Jedzenie a długowieczność

Świeże warzywa, owoce i rośliny strączkowe to podstawa zdrowej diety. Takie dania są niskokaloryczne i bogate w witaminy i minerały.

Bilansowanie zdrowej diety

10 zdrowych (i tanich!) produktów

10 zdrowych (i tanich!) produktów

Jedz zdrowo i tanio Nie musisz wydawać kroci na zdrowe jedzenie! Sprawdź, które produkty nie zrujnują twojego budżetu, a jednocześnie zapewnią organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze.Owsianka Owsianka jest jednym z najtańszych sposobów na zdrowe...

Bilansowanie zdrowej diety

Ranking owoców i warzyw, które mają najwięcej witaminy C

Ranking owoców i warzyw, które mają najwięcej witaminy C

Cebula - 6 mg witaminy C w 100 g produktu Ogórki - 8 mg witaminy C w 100 g produktu Jabłka - 9 mg witaminy C w 100 g produktu Ziemniaki późne - 11 mg witaminy C w 100 g produktu Wczesne ziemnikia - 16 mg witaminy C w 100 g produktu Kwaszona kapusta -...

Bilansowanie zdrowej diety

Orzechowe desery na zdrowie!

Orzechy włoskie zawierają wiele substancji o działaniu prozdrowotnym. Są bogatym źródłem witaminy E, często określanej mianem witaminy młodości i płodności. Obecne są w nich, w dużych ilościach, nienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmacniają odporność...

Bilansowanie zdrowej diety

Zdrowy styl życia

Zdrowy styl życia to sposób życia, który ma na celu zapewnić optymalne zdrowie oraz minimalizować ryzyko zachorowania na choroby określane mianem społecznych. Do takich chorób zaliczane są przede wszystkim schorzenia układu sercowo-naczyniowego (choroba...

Bilansowanie zdrowej diety

15 produktów, które prawie nie mają kalorii

15 produktów, które prawie nie mają kalorii

Ogórek Ogórki zawierają bardzo dużo wody (która oczywiście nie jest kaloryczna), przez co zajmują sporą przestrzeń żołądka, sprawiając, że czujemy się pełni. Są dodatkowo źródłem witaminy K, witaminy C, potasu i krzemionki. Ta ostatnia buduje i utrzymuje...

Bilansowanie zdrowej diety

Co jeść, by długo żyć?

Z wiekiem coraz częściej mamy problemy zdrowotne, ale to wcale nie musi stać się regułą - przekonuje Jeffrey Blumberg, profesor z Uniwersytetu Tufts. Proces starzenia się jest co prawda nieuchronny, ale nie oznacza to, że każdy z nas, prędzej czy...

Bilansowanie zdrowej diety

Rola składników pokarmowych

Pod pojęciem „składniki odżywcze" rozumie się wszystkie te substancje zawarte w pożywieniu, które muszą być dostarczone organizmowi, aby mógł on prawidłowo funkcjonować. Zalicza się do nich białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, a także składniki mineralne...

Wyszukaj lekarza po opiniach