Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Urszula Bieniek 36
Mgr Urszula Bieniek Dietetyk, Warszawa 36 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Najbogatszym źródłem tej witaminy są owoce dzikiej róży, jednak ze względu na małą popularność, należy wymienić także inne źródła. Będą to głównie warzywa (zwłaszcza jarmuż, chrzan, papryka, nać pietruszki, brukselka, brokuły,  kalarepa, kapusta) oraz owoce (szczególnie czarna porzeczka, poziomki, truskawki i kiwi, jak również owoce cytrusowe i porzeczki czerwone i białe). W Polsce, ze względu na wysokie spożycie, znacząca rolę odgrywają gotowane ziemniaki.
Trzeba pamiętać, że witamina C należy do najmniej trwałych, jej straty w źle przechowywanych produktach i nieprawidłowo przygotowywanych potrawach sięgać mogą nawet 75%. Substancja ta jest bardzo wrażliwa na ogrzewanie (należy więc pamiętać o gotowaniu warzyw w małej ilości wody, zwykle pod przykryciem i w jak najkrótszym czasie) i obecność tlenu (dlatego zaleca się spożywanie surówek i sałatek zaraz po ich przyrządzeniu).
Prawidłowo zbilansowana dieta, zawierająca minimum 500 g warzyw i owoców z pewnością zaspokoi zapotrzebowanie na tę witaminę, 

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Zdrowe odżywianie – Zdrowe odżywianie staje się coraz popularniejsze. Rośnie liczba osób, które chcą odżywiać się prawidłowo. Zdrowe żywienie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, a tym samym determinuje długość życia. Złe nawyki żywieniowe przyczyniają się do wielu chorób cywilizacyjnych – otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia oraz nowotworów.
  • Bilansowanie zdrowej diety – Bilansowanie zdrowej diety to ważny element prawidłowego żywienia. Zbilansowana dieta i prawidłowe odżywianie to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. Zbilansowana dieta pomaga osiągać dobre wyniki w nauce, pracy i w sporcie.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Zdrowe odżywianie

Najtańsze zimowe superprodukty

Najtańsze zimowe superprodukty

Zimowe superfood Chociaż może się wydawać, że jesienią i zimą stragany świecą pustkami, tak naprawdę znajdziesz na nich wiele wartościowych produktów w bardzo niskiej cenie. Przedstawiamy zimowe superprodukty, które dostarczą ci cennych witamin i minerałów,...

Dieta w chorobach prostaty

Likopen

Już dziecko wie, że warzywa i owoce to źródło witamin, jednak są to również produkty zawierające mnóstwo poznanych i niepoznanych jeszcze związków, które - pojedynczo i w powiązaniach - mają szersze działanie niż same witaminy. Przykładem jest grupa karotenoidów,...

Zdrowe odżywianie

Najważniejsze właściwości migdałów

Najważniejsze właściwości migdałów

Moc drzemie w migdałach Migdały, czyli nasiona migdałowca, są najszlachetniejszą odmianą orzechów oraz bogatym źródłem substancji odżywczych. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź, błonnik, tokoferole czy amigdalinę. Dzięki tej unikalnej...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Zdrowsze zamienniki ulubionych potraw

Zdrowsze zamienniki ulubionych potraw

Zamiast sadzonego jaja na toście Wypróbuj jajko ugotowane na twardo z awokado na pełnoziarnistej grzance. Zalety: Pełnoziarniste pieczywo ma więcej białka, błonnika i składników odżywczych, takich jak folian, witamina C czy kwasy tłuszczowe oraz mniej...

Zdrowe odżywianie

Produkty, które oczyszczą wątrobę po świątecznym przejedzeniu

Produkty, które oczyszczą wątrobę po świątecznym przejedzeniu

Ważny organ - wątroba Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w naszym organizmie i zarazem największym - u kobiet osiąga wagę 1300-1500 g, a u mężczyzn nawet do 1700 g. Wypełniona krwią może ważyć nawet 2500 g. Organ ten odpowiada za wiele, bardzo...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Persymona - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, wybór owocu

Persymona to owoc, który jest źródłem witamin i składników mineralnych. Swoim wyglądem przypomina żółtego pomidora i może występować w wieku odcieniach tego koloru. Poza doskonałym źródłem składników odżywczych persymona ma również wartości lecznicze....

Witaminy

Witamina C - właściwości, niedobór, źródła

Witamina C to ulubiona witamina dzieci - ma przyjemnie kwaśny smak, a żółta barwa z pewnością wróży coś dobrego. Rodzice chętnie więc podają ją dzieciom na lekkie przeziębienie, sami łykając ją profilaktycznie. Czym właściwie jest witamina C? Gdzie jej...

Dieta na zdrowe oczy

Witaminy na oczy

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Mają także wpływ na jakość widzenia - szczególnie witaminy A, C i E. Ich niedobór może doprowadzić m.in. do zaburzenia ostrości widzenia i innych problemów ze wzrokiem. Aby temu zapobiec,...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Ranking owoców i warzyw, które mają najwięcej witaminy C

Ranking owoców i warzyw, które mają najwięcej witaminy C

Cebula - 6 mg witaminy C w 100 g produktu Ogórki - 8 mg witaminy C w 100 g produktu Jabłka - 9 mg witaminy C w 100 g produktu Ziemniaki późne - 11 mg witaminy C w 100 g produktu Wczesne ziemnikia - 16 mg witaminy C w 100 g produktu Kwaszona kapusta...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Co jeść, by długo żyć?

Z wiekiem coraz częściej mamy problemy zdrowotne, ale to wcale nie musi stać się regułą - przekonuje Jeffrey Blumberg, profesor z Uniwersytetu Tufts. Proces starzenia się jest co prawda nieuchronny, ale nie oznacza to, że każdy z nas, prędzej czy później,...

Wyszukaj lekarza po opiniach