Dieta eskimosów a choroby serca
Witam serdecznie,
Na poziom INR duży wpływ mają produkty bogate w witaminę K - im więcej witaminy K pojawia się w diecie tym wskaźnik INR jest niższy.
Ze względu na przyjmowane leki przeciwzakrzepowe należy pamiętać, aby dzienna ilość produktów była w miarę stała w ciągu leczenia, tak aby nie zakłócać działania leku.
Do produktów bogatych w witaminę K należą przede wszystkim warzywa i owoce - warzywa zielonolistne (pietruszka, botwinka, jarmuż, rzeżucha, szpinak, rukola, sałaty, kapusty), suszone śliwki, kiwi, rabarbar, brokuły, szparagi, por, soja.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty spożywcze mają korzystny wpływ na sprawność seksualną? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Stosowanie Warfin a spożywanie warzyw bogatych w witaminę K – odpowiada Natalia Ulewicz
- Jakie warzywa przy łojotokowym zapaleniu skóry? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Jak powinna wyglądać dieta w drożdżycy? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- W jaki sposób można podnieść poziom kwasu hialuronowego w organizmie? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Jakie produkty spożywcze są bogate w błonnik? – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Jakie produkty żywnościowe mają najwięcej witaminy C? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Warzywo i owoc z zawartością największej ilości potasu – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Wpływ obróbki termicznej na właściwości produktów spożywczych – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
artykuły
Jak naturalnie poprawić poziom hemoglobiny?
Liściaste warzywa Niski poziom hemoglobiny związan
Dieta ajurwedyjska
Ajurweda to termin zaczerpnięty z sanskrytu. W wol
Masz siniaki na ciele bez wyraźnej przyczyny? To może być znak, który wysyła organizm
Podatność na siniaki może świadczyć o małopłytkowo