Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Głębsze oddechy mogą być związane z nasileniem duszności, którą definiuje się jako subiektywne uczucie braku powietrza. Nasilenie duszności może wynikać z braku optymalnej kontroli astmy oskrzelowej. Warto udać się do lekarza, w celu dokonania obiektywnej oceny nasilenia astmy i ewentualnie zmiany sposobu leczenia. Pozdrawiam i życzę zdrowia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Rozpoznanie astmy oskrzelowej na podstawie testów alergicznych – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Uczucie ściśnięcia w okolicy płuc i oskrzeli i problem z oddychaniem a atak astmy – odpowiada MichaĹ Kurek
- Jaka jest przyczyna gwizdu podczas oddychania? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt
- Jak leczyć te problemy z oddychaniem? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy to jednak astma wysiłkowa? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Podejrzenie astmy oskrzelowej – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Czy leczenie tlenem przyniosło skutki? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Czy mogę w tej sytuacji stosować Polvertic? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Jakie mogą być skutki uboczne stosowania Concor Cor? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy można całkowicie wyleczyć astmę oskrzelową? – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki