Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Polecam wykonanie u pana badania spirometrycznego. Być może występuje u pana astma oskrzelowa. Wizyta u alergologa również jest wskazana. Może pan spróbować wypytać lekarza rodzinnego o wziewny lek, który będzie pan stosował doraźnie w przypadku takich napadów duszności i świszczącego oddechu (np. ventolin). Po ewentualnym postawieniu diagnozy astmy oskrzelowej, leczenie będzie trzeba zmodyfikować w zależności od nasilenia. Pozdrawiam i życzę zdrowia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co mogą oznaczać dziwne problemy z oddychaniem? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Świszczący oddech a astma w dzieciństwie – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Duszności i wynik RTG płuc – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
- Duszności u 23-latka – odpowiada Mikołaj Cyganok
- Co zrobić w przypadku zaburzeń oddychania podczas astmy? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt
- Astma – problem z diagnozą – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Rozpoznanie astmy oskrzelowej na podstawie testów alergicznych – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Astma oskrzelowa i zgrubienie w okolicy obojczyka – odpowiada Piotr Pilarski
- Badanie spirometrem a wykrycie astmy oskrzelowej – odpowiada Dr n. med. Irena Markiewicz-Bendkowska
- Co jest powodem trudności w oddychaniu u osoby palącej papierosy? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt