Zapytaj lekarza

1 , 0 2 0 , 3 1 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy obrzeżek gołębi może zarazić boreliozą?

Jestem mężczyzną w wieku 25 lat. Pod koniec listopada zeszłego roku poczułem mocne ukłucie na skórze lewego ramienia, zauważyłem w tym miejscu ślad jak po ugryzieniu, po paru dniach blada, idealnie okrągła plamka średnicy 1 cm z obwódką czerwoną się pojawiła, mocno swędziała przez około 2-3 tyg. W tym czasie powiększyła się do średnicy 7 cm, robiła się bardziej czerwona i przybierała nieregularny kształt, swędzenie ustało, rumień zniknął. Pojawiła się twarda, mała blizna średnicy 2 mm. Bardzo długo się to goiło, zniknęło całkowicie po 6-7 miesiącach. Teraz, czyli 1,5 roku od wystąpienia objawów skórnych, pojawiają się sporadycznie swędzenie skóry, bóle głowy w części potylicy lub po bokach, strzelające stawy, trzeszcząca szczęka w części tylnej, drżące dłonie, drętwienie kończyn, spadki nastroju i wytrzymałości fizycznej, wzmożenie tych objawów następuje mocno po spożyciu alkoholu. Mogłem zostać ukąszony przez "obrzeżka", kleszcza gołębiego, ponieważ znalazłem kilka tych pajęczaków u siebie w mieszkaniu, a dwa bezpośrednio za łóżkiem. Dzisiaj odebrałem wyniki badań; oto one: anty-Borrelia burgdorferi IgG 0,4 (ujemny) oraz IgM 0,7 (ujemny). Czy mogę spokojnie wykluczyć boreliozę?

MĘŻCZYZNA ponad rok temu
Lek. Izabela Brym
57 poziom zaufania

Witam.

Problem jest zlożony.
1. Ukąszenie kleszcza nie jest bolesne i ofiara zwykle w ogóle go nie odczuwa.
2. Przeciwciała dały wynik ujemny.
3. W Polsce boreliozę przenoszą kleszcze z rodzaju Ixodes (zwłaszcza I. ricinus), a nie obrzeżki
Wszystkie te fakty przeczą zakażeniu boreliozą.

Tym nie mniej, nie jest powiedziane, że w daną okolicę nie mógł Pana ukąsić kleszcz (np. kilka dni wcześniej). Rumień o średnicy > 5 cm jest typowy dla boreliozy (chociaż zwykle nie swędzi).

Proponuję wykonać test Elisa ponownie i ewentualnie test potwierdzenia metodą Western Blot. Jeśli któryś z testów da wynik pozytywny, moim zdaniem powinien Pan być przeleczony.

Lekarz na Oddziale I wewnętrznym i nefrologii w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym w Warszawie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy