Badania krwi - stężenie białka całkowitego
Białka są odpowiedzialne głownie za utrzymanie objętości krwi krążącej, transport wielu substancji, także odporność immunologiczną i zapalną. Więcej o białkach opowie lek. Łukasz Kowalski.
Witam serdecznie,
spadki poziomu glukozy we krwi to zdecydowanie niepokojący objaw. Należy przede wszystkim zadbać o dietę, regularność i jakość posiłków. jakie zalecenia?
Unikamy zbyt długich przerw między posiłkami, czyli takich powyżej 3-4 godzin. Spożywamy w posiłkach produkty o niskim indeksie glikemicznym; kasze, ryż pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, z dodatkiem tłuszczu i białka(mięsa, ryb, jaj).
Nie spożywamy owoców w postaci osobnego posiłku.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak powinien wyglądać cukier po dwóch godzinach od posiłku? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Dlaczego w ciągu dnia cukry bywają mniejsze niż na czczo? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Dlaczego poziom cukru jest tak wysoki? – odpowiada Mgr Marek Aleksander Przondo
- Jakie warzywa i owoce nie podnoszą cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Poziom cukru po jedzeniu a normy – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Dlaczego mam takie poziomy cukru pomimo aktywności? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Wysokie skoki cukru po cukrzycy ciążowej – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Ograniczenie cukrów prostych przy hipoglikemii reaktywnej – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Problem z ustabilizowaniem cukru u 24-latki – odpowiada Eliza Gosławska
- Dlaczego piwo tak szybko podnosi cukier we krwi? – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
artykuły
10 sposobów na uniknięcie komplikacji cukrzycowych
Regularnie odwiedzaj lekarza Nieleczona cukrzyca m
Czym jest glikemia poposiłkowa?
U osób z prawidłową tolerancją glukozy poposiłkowa
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja