Zalety gastroskopii
Gastroskopia to badanie, które pomaga wykryć schorzenia układu pokarmowego. Obejrzyj film i dowiedz się, jakie są zalety tego badania. Na ten temat wypowiada się lek. Marcin Radkowski.
Dzień dobry,
Istnieje co najmniej kilka sposobów, które pozwolą zwiększyć spożycie niezwykle cennych dla zdrowia warzyw w diecie. Na myśl przychodzą mi następujące pomysły:
1. Włączać warzywa do smoothie/koktajlów w połączeniu z owocami i wodą (np. dodatek ciemnozielonych warzyw liściastych - szpinak, jarmuż, natka pietruszki, bądź selera naciowego, marchwi).
2. Przygotowywać pasty kanapkowe (np. marchewkowy lub pomidorowy hummus, pasta pomidorowa z tuńczyka i jajka, pasta z pieczonego bakłażana, pasta z cukinii, tofu i papryki).
3. Dodawać do potraw obiadowych przecier pomidorowy (inaczej passatę), ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, świeże zioła, pieprz ziołowy, odrobinę soli, które poprawią znacząco smakowitość dań obiadowych.
4. Spożywać każdego dnia jedną lub maksymalnie dwie szklanki świeżego soku warzywnego lub warzywno-owocowego (100 % warzyw i owoców, bez dodatku cukru).
Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę najlepiej wdrożyć? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Co jeść na diecie redukcyjnej? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Dlaczego warto jeść potrawy z parowaru? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jakie warzywa przy łojotokowym zapaleniu skóry? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jakie warzywa i owoce w diecie fosforanowej – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Spożywanie warzyw a nowotwory – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie produkty lekkostrawne mogłabym jeść na uczelni? – odpowiada Piotr Pilarski
- Co jeść zamiast warzyw, żeby schudnąć? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Utrata apetytu na mięso z warzywami po jelitówce u 22-miesięcznego syna – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska