Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam. Przede wszystkim należy unikać kontaktu z alergenami - jest to podstawowy i najskuteczniejszy sposób walki z alergią. Dodatkowo można wspomóc się stosowanymi na noc lekami antyhistaminowymi, które blokują uwalnianie mediatorów reakcji alergicznej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Uczulenie na składniki środków czystości – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Odpowiednie preparaty do stosowania przy uczuleniu na nikiel – odpowiada Lek. Bartosz Małek
- Uczulenie na policzkach u 3-latka – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Powiększenie gardła i swędzenie ust po zjedzeniu czekolady z orzechami – odpowiada Dr Aneta Bednarek
- Mam opuchniętą twarz, jak ją zlikwidować? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak pozbyć się uczulenia na spermę? – odpowiada Lek. Łukasz Kowalski
- Jak leczyć kaszel przy alergii na koty? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wynik punktowego testu skórnego 27-letniej osoby do analizy – odpowiada Małgorzata Panek
- Uczulenie na kwas acetylosalicylowy – odpowiada Urszula Forenc
- Silna alergia na sierść zwierząt – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski