Malaria
Ten smak może być jednym z początkowych objawów zgagi. Ażeby go uniknąć należy zacząć stosować się do zasad żywieniowych dla osób cierpiących na nadkwaśność i najlepiej nie spożywać kawy w ogóle, gdyż działa ona silnie drażniąco na śluzówkę przewodu pokarmowego. Jeżeli nie można z kawy zrezygnować to najlepiej spożywać ją razem z mlekiem, ażeby złagodzić szkodliwe działanie. Przyczyną odczuwanego dyskomfortu może być także zmiana flory bakteryjnej w obrębie jamy ustnej. Wtedy dobrym sposobem na przywrócenie równowagi jest zastosowanie preparatu probiotycznego (choć głównie działa on w obrębie mikroflory jelitowej może także korzystnie wpłynąć na stan flory bakteryjnej w jamie ustnej).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zmiana smaku i niechęć do kawy – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Niskie ciśnienie krwi i gorzki posmak kawy – odpowiada Ewa Kozłowska
- Sztuczne aromaty a smak pożywienia – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jak często można jeść słodycze? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Nadmierna ochota na słodycze – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
- Czy naleśnik z plasterkami banana zaliczamy do słodyczy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Kwaśny smak w ustach – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Trudności z wypróżnianiem po zjedzeniu słodyczy – odpowiada Eliza Gosławska
- Dieta lekkostrawna a zupy na wywarze mięsnym – odpowiada Mgr Wojciech Budziosz
- Czy jogurty są dobrym zamiennikiem słodyczy? – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma