Merthiolat: co to takiego?

Dowiedziałem się od alergologa, że jestem uczulony na MERTHIOLAT, ale nie potrafił mi odpowiedzieć na co konkretnie mam uczulenie. Jakie rzeczy zawierają ten merthiolat? W internecie nie mogę nic znaleźć. Proszę o pomoc.

MĘŻCZYZNA ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam serdecznie.

Merthiolat czyli inaczej tiomersan lub CTFA jest składnikiem konserwującym stosowanym między innymi w medycynie. Zawiera w swoim składzie rtęć i jest zawarty między innymi w płynie do konserwacji soczewek kontaktowych.
Znajdować się moze również w niektórych szczepionkach, maściach dermatologicznych, lekach okulistycznych.
Śladowe ilości mogą znajdować się w cienach do powiek.

Niestety, jeżeli alergia została potwierdzona składnika najlepiej całkowicie unikać.

Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty