Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam,
Szanowna Pani, niestety w przypadku pani córki potrzebna jest odpowiednia terapia w postaci zapobiegania styczności z alergenami oraz stosowaniu leków. W późniejszym wieku możliwe są terapie odczulające. Zdarza się także, że uczulenie na dane alergeny ustaje wraz z wiekiem. Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Leki bez recepty na alergię na roztocza i kurz – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- IgE całkowite 1500 i alergia na roztocza kurzu a konieczność przyjmowania leków antyhistaminowych – odpowiada Piotr Pilarski
- Zatkany nos i zatoki oraz alergia na kurz – odpowiada Lek. Katarzyna Mudel
- Silna alergia na roztocza – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Jak leczyć silną alergię na roztocza? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Alergia na roztocza u dziecka a kaszel – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy istnieje lek na alergię na parafenylodwuaminę? – odpowiada Lek. Bożena Mamcarz
- Alergia u dziecka a szczepionka – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy przyjmując leki na alergię mogę być dawcą szpiku lub krwi? – odpowiada
- Co jest powodem duszności i jakie badania wykonać? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski