Soki ekologiczne
Jeżeli pragnie Pan zapewnić sobie optymalny poziom ochrony przed wolnymi rodnikami to najlepszym sposobem są nie egzotyczne owoce czy przyprawy, ale odpowiednia dieta obfitująca w krajowe owoce i warzywa lub ich przetwory. Bardzo dobrze w tym zakresie działają owoce jagodowe (porzeczki, truskawki, borówki leśne i amerykańskie, maliny), warzywa kapustne (kapusty, brokuły), pomidory, papryka. Spożywanie przygotowanych z nich potraw (nawet w wersji z mrożonki, która kilkakrotnie przewyższa potencjał antyoksydacyjny owoców suszonych) gwarantuje dużo lepszą ochronę antyoksydacyjną niż dowolne proszki czy suplementy diety. Dietę taką można wzbogacić w napar z zielonej herbaty czy grzyby jadalne, które również są świetnym źródłem przeciwutleniaczy. Warto też pamiętać, że związki zmiatające wolne rodniki są aktywne tylko do pewnego stężenia w organizmie, a jego przekroczenie powodje, że same stają się prooksydacyjne i przyczyniają się do generowania jeszcze większej ilości wolnych rodników. Dlatego najlepiej zachować umiar i stosować naturalne sposoby wspierania funkcjonowania organizmu poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Które owoce i warzywa trzeba jeść codziennie? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Zespół policystycznych jajników a spożywanie owoców – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Jakie owoce obniżają cholesterol? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Właściwości odżywcze zup gotowanych z mrożonek – odpowiada Dr Anna Brinken
- Spożywanie dużej ilości herbaty – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Czy surowe warzywa pomagają przy trawieniu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zwalczyć masywne uda? – odpowiada Agata Zmorkowska
- Spożywanie owoców przy cukrzycy typu 2 – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Prawidłowe zasady odżywiania w ciągu dnia – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wpływ agrestu indyjskiego na włosy – odpowiada Mgr Jolanta Gajda
artykuły
Produkty spożywcze korzystnie wpływające na wzrok
Zdrowa dieta a poprawa wzroku Dieta uboga w skład
Polifenole - czym są, gdzie występują, jak wpływają na zdrowie?
Polifenole to związki pochodzenia roślinnego, któr
Antyoksydanty - rodzaje, właściwości, źródła przeciwutleniaczy w diecie
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to grupa związkó