Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?
Kasza na surowo jest praktycznie nieprzyswajalna dla organizmu człowieka. Głównym składnikiem kaszy jest skrobia, która ażeby mogła być poddana działaniu enzymów ludzkiego przewodu pokarmowego musi być skleikowana, co odbywa się w środowisku wodnym w wyższej temperaturze. Ze względu na budowę całego ziarna o ile nie dochodzi do jego rozluźnienia (jak to ma miejsce podczas gotowania) to możliwość przyswojenia również składników mineralnych czy innych składników przez grubą łuskę pokrywającą powierzchnię ziarna oraz przez nienaruszone ściany komórkowe jest bardzo ograniczona. W tym sensie zjedzona przez Panią kasza prawdopodobnie wyjdzie z przewodu pokarmowego w stanie niezmienionym. W takiej sytuacji może działać drażniąco na ścianę przewodu pokarmowego, gdyż jest balastem, ale pozbawionym korzystnego działania błonnika pokarmowego. Zjedzona jednorazowo nie powinna mieć większego wpływu na zdrowie, co najwyżej zmodyfikuje formowanie masy kałowej. Stosowanie częściej takiego postępowania nie tylko wpłynie negatywnie na stan odżywienia, ale może także doprowadzić do bardziej przewlekłego podrażnienia błony śluzowej jelit. Wszystkie kasze powinno się spożywać gotowane al dente - a więc właśnie na pół twardo, gdyż w ten sposób korzystnie modyfikujemy efekt glikemiczny kasz obniżając tempo wchłaniania węglowodanów (dotyczy to osób o zdrowym i prawidłowo funkcjonującym przewodzie pokarmowym).
Taka kasza bardzo obciąża przewód pokarmowy, składniki mineralne się nie przyswoją, bo organizm takiej kaszy nie strawi. 250g to bardzo duża ilość i na pewno nie należy tego spożywać.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie surowej kaszy gryczanej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Kasza gryczana niepalona jest mniej zdrowa niż kasza gryczana prażona? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Wchłanianie składników odżywczych a makaron dietetyczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy surowe warzywa pomagają przy trawieniu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy częste jedzenie warzyw może źle wpłynąć na organizm? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta po operacji stomii – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Brak owoców w diecie – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy gotowane warzywa zakwaszają organizm? – odpowiada Mgr Dorota Brydacka
- Łączenie węglowodanów z białkiem – odpowiada Mgr Monika Więckowska
artykuły
Uważaj na te produkty. Możesz cały dzień spędzić w toalecie
Co wywołuje biegunkę? Niektóre osoby mogą bez prob
Jedzenie odtruwające wątrobę. Sięgnij po te warzywa i owoce
Naturalne oczyszczanie wątroby Wątroba przyjmuje
Karczochy - właściwości odżywcze i lecznicze, działanie
Karczochy to warzywa, które mają swoich zwolennikó