Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Tak, można. Objawami mogą być- duszność, zawroty głowy, wysypka, itp.
Tak, w dymie papierosowym znajduje się 4000 trucizn które mogą uczulać wywołując bóle głowy, katar, łzawienie, wysypkę i masę innych objawów, którym ulegają też bierni palacze (m.in. reumatoidalne zapalenie stawów, wrzody żołądka i inne). Pozdrawiam , Alica M. Jankowska
www.psychoterapie-szczecin.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Drętwienie nóg, lekki ból serca i problemy z oddychaniem a palenie papierosów – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Jak wygląda diagnostyka alergii na dym papierosowy? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dlaczego mój organizm tak reaguje na dym papierosowy? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy na to wpływ może mieć wdychanie tej trucizny? – odpowiada Mgr Agnieszka Galas - Konsor
- Dlaczego reaguję w taki sposób na ten zapach i smak? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy to wszystko może świadczyć o alergii? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy przewlekłe zapalenie zatok jest objawem alergii? – odpowiada Lek. Ewa Drzewiecka
- Czy jest sposób na pozbycie się dymu papierosowego z płuc? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Nagły apetyt po rzuceniu palenia – odpowiada Mgr Tomasz Furgalski
- Dlaczego co kilka/kilkanaście sekund czuję dym papierosowy? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska