Alergia na pszenicę a odpowiednia mąka

W przypadku alergii na pszenicę jakiej mąki użyć do ciasta i czym zastąpić proszek do pieczenia i sodę?a na mleko czym zastąpić masło bądź margarynę? i jakie oleje w tych dwóch alergiach można stosować?czy jakieś można?
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Alergia. Fakty i mity

Czy człowiek rodzi się z alergią? Czy można być uczulonym na nieszkodliwe wcześniej alergeny? Czy alergia to to samo, co nietolerancja pokarmowa? Zobacz popularne fakty i mity na temat alergii.

Lek. Krzysztof Szmyt
79 poziom zaufania

Witam, może użyć mąki żytniej, jesli nie występuje alergia krzyżowa. Natomiast,mięśni chodzi o mleko, należy sprawdzić czy występuje alergia na produkty mleczne sfermentowane. Pozdrawiam

0

dzień dobry,
mąkę pszenną można zamienić na żytnią, gryczaną, jaglaną, amarantusową, z tapioki, zmielone migdały, orzechy lub pestki dyni.

W razie obaw proszek do pieczenia można użyć bezglutenowy, soda i nabiał powinny być bezpieczne.

pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty