Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Aby analizować wynik badania, trzeba znać objawy i dolegliwości pacjenta oraz dokładną nazwę testu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co oznaczają te wyniki testów skórnych? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy jestem uczulona na pokrzywę? – odpowiada Lek. Michał Lenard
- Spożywanie pyłku pszczelego a uczulenie na trawę, żyto i roztocza – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Konieczność odczulania przy uczuleniu na kurz, pyłki i trawy – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Wyniki testów alergologicznych u syna – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Wyniki testów alergicznych a astma oskrzelowa – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Dodatnia histamina, alergia na trawy oraz żyto – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Alergia - dwa sprzeczne wyniki? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czy możliwa jest nietolerancja histaminy? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Czy istnieje jakaś metoda zapobieganiu alergii? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
artykuły
Testy alergiczne (testy antyalergiczne) - testy alergologiczne z krwi, testy na alergie pokarmowe, testy skórne, testy śródskórne, testy prowokacyjne, testy płatkowe
Testy alergiczne powinny wykonać osoby, które dośw
Kalendarz pylenia roślin - dla alergików. Jakie rośliny uczulają? Jak walczyć z alergią?
Kalendarz pylenia roślin i traw powinien znać każy
Astma a inne choroby
Astma jest chorobą występującą coraz częściej zaró