Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Spróbować można dostępnych bez recepty leków i maści antyalergicznych, choć wskazany jest kontakt z lekarzem i rozpoczęcie leczenie po zbadaniu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Napuchnięte, czerwone usta a smarowanie Zoviraksem – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Czy to ma coś wspólnego z alergią na leki, czy jestem uczulona na coś innego? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Leki bez recepty na alergię na roztocza i kurz – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Sposoby leczenia alergii na leki – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Czy leki antydepresyjne są przeciwwskazaniem do odczulania? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Kłucie serca i zmiany nastroju a przyjmowanie leków na alergię – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Leki bez recepty na alergię na nikiel – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Częste przeziębienia a może alergia u dwulatka? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Jakie w tej sytuacji mogę brać leki na alergię? – odpowiada lek. Magdalena Reszczyńska
- Czy napuchnięte małżowiny w nosie mogą być spowodowane alergią? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Pierwsza pomoc w alergii
Zaczynasz nagle kichać, masz wysypkę, katar, załza
Pierwsza pomoc po użądleniach. "Nie czekamy na duszności czy omdlenia, bo wtedy może być już za późno na ratunek"
Środki do dezynfekcji, leki przeciwhistaminowe i p
Alergia w ciąży
Alergia jest chorobą najczęściej o podłożu genetyc