Poznaj zdrowotne właściwości hummusu

Hummus to potrawa kuchni bliskowschodniej, która w ciągu ostatnich lat stała się popularna na całym świecie. Do przygotowania dipu na bazie ciecierzycy nie potrzebujemy wielu składników, ale jego właściwości zdrowotne mogą cię zaskoczyć. Sprawdź, dlaczego warto jeść hummus.

Lepsze trawienie – lepsze samopoczucie

Hummus jest bogaty w błonnik pokarmowy, dzięki któremu układ trawienny funkcjonuje bez problemów. Błonnik zapewnia uczucie sytości, reguluje rytm wypróżnień i pozwala skutecznie schudnąć. Dzięki niemu możemy też zapobiec chorobom serca.

Polecane wideo:

Białko na zdrowie

Hummus składa się głównie z ciecierzycy, która jest doskonałym źródłem białka o dużej wartości odżywczej. To właśnie białko jest głównym materiałem budulcowym kości, mięśniskóry. Poza tym jest niezbędnym składnikiem każdej diety. Z tego powodu hummus jest świetną potrawą dla wegetarian i wegan – dostarcza im wartościowego białka roślinnego.

Niski cholesterol dzięki hummusowi

Rośliny strączkowe, do których zalicza się cieciorka, są polecane osobom o podwyższonym poziomie cholesterolu. Jeśli jesteś jedną z nich, powinnaś pomyśleć o włączeniu hummusu do swojej diety. Najlepiej samodzielnie przygotować ten aromatyczny dip, by mieć pewność, że nie zostały dodane do niego żadne chemiczne substancje.

Hummus w walce z nowotworami

Ciecierzyca zawiera saponiny oraz kwas fitowy, czyli substancje chroniące komórki przed czynnikami rakotwórczymi. Regularne spożywanie roślin strączkowych wzmacnia barierę ochronną organizmu i pozwala mu skutecznie bronić się przed nowotworami.

Arabski dip na szczupłą talię

Odchudzasz się? Hummus to świetna przekąska na diecie, ponieważ zawiera dużo białka, błonnika i składników mineralnych. W skład bliskowschodniego dipu wchodzi tahini, czyli pasta z sezamu. Te niezwykłe nasiona są bogate w zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki którym można zgubić zbędne kilogramy.

Produkty bogate w żelazo

Suszony tymianek to źródło błonnika oraz witamin A i C. W 100 gramach tymianku znajdziemy 123,6 mg żelaza. Ponieważ jest to około 687% dziennego zapotrzebowania...

Tajna broń na anemię

Tahini i ciecierzyca to dobre źródła żelaza, którego niedobór jest przyczyną anemii. Jeśli czujesz się zmęczona, brakuje ci energii, często jest ci zimno, możesz cierpieć na braki tego minerału. Połączenie sezamu i cieciorki w hummusie może pomóc w walce z anemią, a na pewno dostarczy ci cennych składników.

Poziom cukru w normie

Składniki odżywcze obecne w hummusie pozwalają regulować poziom cukru we krwi. Oczywiście, sam dip nie wystarczy, ale każda mała zmiana w diecie może przynieść dobre rezultaty. Hummus jest bogaty w białko, dzięki któremu przez dłuższy czas nie czujemy głodu, a poziom cukru we krwi utrzymuje się na stałym poziomie. Ponadto po zjedzeniu porcji hummusu z warzywami nie będziemy mieć ochoty na inne, często niezbyt zdrowe przekąski.

Inspiracja dla zdrowego odżywiania

Dip z cieciorki może zapoczątkować w tobie miłość do zdrowego odżywiania. Hummus tradycyjnie przygotowuje się w basenie Morza Śródziemnego oraz na Bliskim Wschodzie, a od dawna wiadomo, że dieta śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych. Poza tym warzywna pasta jest świetnym zamiennikiem dla niezdrowych przekąsek. Wieczór przed telewizorem z paczką chipsów? Zamiast tego przygotuj miseczkę hummusu i zjedz go ze świeżymi warzywami. Dipu rodem z Bliskiego Wschodu można również używać zamiast majonezu do kanapek, a nawet przygotować z niego dressing do sałatki.

Jak przygotować hummus w domu? Wystarczy puszka ciecierzycy, 100 g tahini (do kupienia w delikatesach albo przez internet), 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, oliwa z oliwek, sól i odrobina wody (opcjonalnie). Wszystkie składniki miksujemy blenderem, próbujemy, doprawiamy i gotowe! Hummus jest pyszny, zdrowy i prosty do wykonania. Smacznego!

Podziel się przepisem na inne dania z hummusa. Zapraszamy na nasze forum.

Sylwia Stachura, 3 miesiące temu

Zdrowe odżywianie

Komentarze (23)
~Mik
~Mik 7 miesięcy temu

Hummus robię z ciecierzycy (1 puszka lub słoik ugotowanej) i tahiny.Do miksera wrzucam całą ciecierzycę z częścią wody z puszki,trochę soli,2 łyżki tahiny, przyprawy dowolnie(np.curry,cayenne,inne etc.) i się miksuje.Nie dodaję żadnego tłuszczu więcej niż te 2 łyżki tahiny,nawet oliwy z oliwek. Jak wychodzi za gęste można dodać wody podczas miksowania.

Odpowiedz
~emmmmmma
~emmmmmma 8 miesięcy temu

@~anonim1313: dokładnie też robię sama, przetwory w puszkach mogą zawierać szkodliwe substancje. Polecam hummus z https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwifpePb6ZjQAhUqDsAKHY68CRYQtwIIMzAC&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D8gpGzJfBtNQ&usg=AFQjCNHYHMQ4CKbqBalrUlAFnwkrcpCEnQ&sig2=y2gC2ZpM_K3hUZUFmBJ47Q

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zdrowe odżywianie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Zdrowe odżywianie
Zdrowe odżywianie

Przekąski poniżej 150 kcal (prezentacja edukacyjna)

Przekąski poniżej 150 kcal (prezentacja edukacyjna)

Jabłko z 3 łyżkami lekkiego masła orzechowego Trzy najlepsze składniki na zabicie głodu: błonnik i soczysty owoc z masłem orzechowym. Truskawki zanurzone w 25 g gorzkiej czekolady Nie jest to przekąska na każdy dzień, ale możemy ją zjeść jako...

Zdrowe odżywianie

Kontrolowanie kalorii (prezentacja edukacyjna)

Kontrolowanie kalorii (prezentacja edukacyjna)

zdrową wagę? Naucz się kontrolować wielkość posiłków oraz ilość konsumowanego jedzenia. Oto kilka pomysłów, jak to zrobić. Zastosuj się do nich, a efekty (...) - dziel się jedzeniem z towarzyszami - jedz zdrowe posiłki,...

Zdrowe odżywianie

Soki antyrakowe - zapobiegają wystąpieniu nowotworu

Soki antyrakowe - zapobiegają wystąpieniu nowotworu

Sok z winogron Winogrona pomogą chronić organizm przed chorobami cywilizacyjnymi, m.in. nadciśnieniem tętniczym i rakiem. Podobnie jak granaty, winogrona zawdzięczają swoje antyrakowe właściwości flawonoidom oraz witaminom A i C, które znajdują się zarówno...

Zdrowe odżywianie

Właściwości zdrowotne morszczynu

Właściwości zdrowotne morszczynu

Prozdrowotny glon Morszczyn pęcherzykowaty to glon, który występuje w strefach Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego oraz w Morzu Północnym i Bałtyckim. Surowce pozyskane z glonów cieszą się w naszym kraju coraz większym zainteresowaniem, a wszystko za sprawą...

Zdrowe odżywianie

Zmień dietę i poczuj się młodziej!

Zmień dietę i poczuj się młodziej!

Myślisz, że zła dieta nie wpłynie negatywnie na twoje samopoczucie? Błąd! To co wchodzi w skład naszego codziennego menu ma duży wpływ na działanie całego organizmu: procesy myślenia, bóle mieśni czy poziom energii. Zmień dietę i zatrzymaj proces starzenia! ...

Zdrowe odżywianie

Zdrowe dodatki do sałatek

Zdrowe dodatki do sałatek

, aromatyczny i zdrowy dodatek do sałatek, który świetnie zastępuje majonez. Oliwa zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią (...) . Zdrowe awokado Awokado, podobnie jak oliwa z oliwek, ma wiele...

Zdrowe odżywianie

Najważniejsze właściwości migdałów

Najważniejsze właściwości migdałów

Moc drzemie w migdałach Migdały, czyli nasiona migdałowca, są najszlachetniejszą odmianą orzechów oraz bogatym źródłem substancji odżywczych. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź, błonnik, tokoferole czy amigdalinę. Dzięki tej unikalnej...