Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Obserwować. Jeżeli nie ma objawów anafilaksji, to nie ma konieczności podejmowania działań ratunkowych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy alergia pokarmowa może pojawić się w każdym wieku? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy to prawda, że przy botoksie, w chwili ukąszenia przez owady, może dojść do anafilaksji? – odpowiada Dr n. med. Magdalena Adamiak-Kardas
- Ukąszenie dziecka przez osę – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Wynik badania na uczulenie na jad pszczoły – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Szczepionki przeciwko ukąszeniom owadów – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Co robić z tym siniakiem po ukąszeniu? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Astma oskrzelowa o podłożu alergicznym – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Skutki użądlenia przez pszczołę u osoby uczulonej na jad – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Wstrząs anafilaktyczny po podaniu Zinacefu – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dlaczego mój narzeczony nie może zostać zdiagnozowany? – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
artykuły
Testy z krwi badające alergię na jady owadów
Testy z krwi badające alergię na jady owadów (pszc
Kampania edukacyjna Fundacji Centrum Walki z Alergią " Alergia na jad owadów - świadomy pacjent"
Materiał Prasowy Fundacji Centrum Walki z Alergią
Najbardziej jadowite owady w Polsce. Użądlenie może być śmiertelnie niebezpieczne
Użądlenie przez osę, pszczołę lub szerszenia może