Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam!
Opisany stan może być spowodowany nasileniem objawów alergii. Wskazana jest wizyta kontrolna u lekarza prowadzącego.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Chrząkanie i katar a alergia na zoża i trawy – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Wysypka, powiększone węzły chłonne i stan podgorączkowy u 4-latki a alergia – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy alergia pokarmowa może powrócić u nastolatka? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Białe plamy na skórze a alergia czy białaczka – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Interpretacja wyniku badania na alergię u 12-latka – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Czy sińce pod oczami są wynikiem alergii? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Łaskotanie w gardle a alergia – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Alergia syna - czerwona plama na policzku – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Wysypka na ręku i suchy kaszel nasilający się przy jedzeniu u 5-latki – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Zmiany na gardle a alergia – odpowiada Aleksander Ropielewski
artykuły
Pierwsza pomoc w alergii
Zaczynasz nagle kichać, masz wysypkę, katar, załza
Przeszła na wegetarianizm po ukąszeniu kleszcza. Spowodował alergię
Atak alergii Wszystko zaczęło się, gdy Helen Oliv
Testy alergiczne (testy antyalergiczne) - testy alergologiczne z krwi, testy na alergie pokarmowe, testy skórne, testy śródskórne, testy prowokacyjne, testy płatkowe
Testy alergiczne powinny wykonać osoby, które dośw