Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Nie. Zarazić można się chorobą wywoływaną przez czynniki zakaźne, np. bakterie, wirusy. Alergia do takich nie należy.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy wynik z badania kalprotektyny może być skorelowany z alergią na albuminę? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Możliwość zarażenia się półpaścem – odpowiada Dr n. med. Andrzej Sawicki
- Zarażenie się półpaścem a ospa – odpowiada Lek. Jacek Miśkiewicz
- Możliwość zarażenia się boreliozą podczas kontaktu seksualnego – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czym różni się rumień od pokrzywki i jak odróżnić rumień zakaźny od alergii? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Półpasiec a autoimmunologiczne zapalenie tarczycy – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy gronkowiec skórny jest zaraźliwy? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- CO oznacza wynik badania IgE? – odpowiada Dr Krzysztof Dudziński
- Czy zarażę się SM po ukłuciu używaną igłą? – odpowiada Dr n. med. Magdalena Nowaczewska
- Czy możliwa jest alergia? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
artykuły
Wysypka na rękach - najczęstsze przyczyny i leczenie
Wysypka na rękach pojawia się z różnych powodów. P
O pasożyta nie tak łatwo
Dlaczego "badanie żywej kropli krwi" jest oszustwe
Koronawirus. Jakie badania zrobić przed przed szczepieniem na COVID? Eksperci wyjaśniają
W dalszym ciągu prawie połowa Polaków nie zarejest