Mężczyzna , 24 lata Witam, jako iż już są badania potwierdzające, że kalorie skracaja zycie to mam pytanie. Chodzi o to, że im mniej ktoś je np 1000kcal dziennie, bez względu na wage, wzrost to będzie żył dłużej? Jak to ma się jak na przykład niektórzy potrzebują by być na lekkim minusie kalorycznym np 4000kcal, a inny człowiek 3000kcal by być na tym lekkim minusie, to znaczy że osoba która ma 4000kcal będzie żyła krocej?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Dzień dobry,

należy pamiętać, że podstawą zachowania zdrowia jest zbilansowana dieta, która dostarcza nam wszystkich witamin i składników mineralnych.

Będąc na diecie 1000 kcal jest to praktycznie niemożliwe- to mocno rygorystyczna dieta, która nie powinna być długo stosowana.

Należy dostarczać organizmowi tyle cal ile potrzebuje.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

Dr Krystyna Pogoń 90
Dr Krystyna Pogoń Dietetyk, Kraków 90 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Nie wiem skąd ma Pan informacje o badaniach dowodzących szkodliwości kalorii jako takich. Kaloria to tylko jednostka energii - jej nośnikiem natomiast są składniki odżywcze (związki organiczne), które po zmetabolizowaniu w ludzkim organizmie dostarczają tej energii do celów cieplnych, przemian biochemicznych czy do wykorzystania jako energia motoryczna. Z tej perspektywy niedostarczanie kalorii może być nawet bardziej szkodliwe niż ich nadmiar - głód zdecydowanie szybciej przyczynia się do śmierci niż nadwyżka energetyczna i powstawanie nadwagi i otyłości. Rzeczywiście były prowadzone praca nad stanem zdrowia i długością życia osób żyjących przy niewielkim deficycie energetycznym, ale ich wyniki wcale nie były jednoznaczne. Na ten moment możemy stwierdzić, że zarówno niedobór kalorii jak i ich nadwyżka nie sprzyjają naszemu zdrowiu i długowieczności. Optymalne jest dostarczanie ilości energii zgodne z naszym zapotrzebowaniem za pośrednictwem odpowiednich jej źródeł (pełnowartościowe produkty spożywcze). Podkreślić przy tym należy, że poszczególni ludzie różnią się zapotrzebowaniem energetycznym gdyż mają inną budowę ciała, tempo przemian metabolicznych, wiek, płeć, stan fizjologiczny.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Tabele kaloryczne – Tabele kaloryczne pozwalają nam określić wartość energetyczną danego produktu. Kaloryczność produktów ma ogromne znaczenie dla osób odchudzających się, jednak odpowiedniej ilości kilokalorii dostarczanych w potrawach potrzebuje każdy człowiek, by prawidłowo rozwijać się i funkcjonować.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Składniki odżywcze

Tabele kaloryczne

Tabele kaloryczne pozwalają nam określić wartość energetyczną danego produktu. Kaloryczność produktów ma ogromne znaczenie dla osób odchudzających się, jednak odpowiedniej ilości kilokalorii dostarczanych w potrawach potrzebuje każdy człowiek, by prawidłowo...

Tabele kaloryczne

Ujemne kalorie - charakterystyka, dieta, produkty

Ujemne kalorie - charakterystyka, dieta, produkty

Sformułowanie „ujemne kalorie" może być mylące, gdyż nie istnieją produkty o ujemnej wartości energetycznej. Pojęcie ujemnych kalorii określa produkty, których spożywanie prowadzi do  powstawania ujemnego bilansu kalorycznego w organizmie. Dowiedz się...

Tabele kaloryczne

GDA

GDA (z ang. Guideline Daily Amounts) to skrót oznaczający wskazane dzienne spożycie kalorii i składników odżywczych (białka, węglowodanów, tłuszczu, sodu, błonnika). Taka informacja jest pomocna przy układaniu zbilansowanego menu. GDA zależy od wielu...

Odchudzanie

By chudnąć, trzeba jeść

Równowaga pomiędzy ilością energii dostarczanej organizmowi a zużywanej przez niego gwarantuje prawidłowy przebieg wszystkich procesów życiowych. Bilans dodatni prowadzi do nadwagi i otyłości. Nadmiar kalorii odkłada się bowiem w postaci tkanki tłuszczowej....

Dietetyczne przepisy

Zdrowe i smaczne przekąski

Jesz nieregularnie? Czasem zapominasz, kiedy spożyłaś ostatni posiłek? Męczą cię gwałtowne napady głodu? Zdarza ci się budzić w nocy i penetrować domową spiżarnię? Często tracisz kontrolę nad tym, co jesz i ile jesz, a po wieczornej wizycie twoja lodówka...

Dietetyczne przepisy

Dietetyczna pizza

Dietetyczna pizza

Występuje w wielu wersjach: z podwójną porcją sera, z pieczarkami i bekonem, z kiełbasą i oliwkami - pizza, przysmak, który cieszy podniebienia milionów ludzi na całym świecie. Smaczna, nie zawsze znaczy zdrowa i dietetyczna. Jak przygotować pizzę w wersji...

Dietetyczne przepisy

Tradycyjne polskie dania w wersji fit

Tradycyjne polskie dania w wersji fit

Jak odchudzić polskie potrawy? Tradycyjne polskie dania to prawdziwe bomby kaloryczne. Schabowy (120 g) z ziemniakami z zasmażką (150 g) i surówką z kiszonej kapusty (120 g) to aż 630 kcal. Zupa pomidorowa ze śmietaną i ryżem (250 g) to 206 kcal. Dodajmy...

Produkty żywnościowe

Właściwości orzechów makadamia

Właściwości orzechów makadamia

Zdrowie z łupiny W bardzo twardej łupinie kryją się niezwykłe orzechy - okrągłe, o lekko słodkim, maślanym smaku. Makadamia pochodzą z Australii i są uznawane za jedne z najsmaczniejszych i najbardziej wartościowych orzechów na świecie. To źródło zdrowych...