Bakalie - dietetyczne słodycze
Witam Pana
Szpinaku nie powinny w nadmiarze spożywać osoby z tendencją do tworzenia kamieni szczawianowych, ponieważ szpinak zawiera kwas szczawiowy, który wiąże wapń, w wyniku czego powstaje szczawian wapnia, który jest budulcem kamieni nerkowych.
Prawidłowo funkcjonujący organizm, za pomocą specyficznych inhibitorów krystalizacji, zapobiega tworzeniu kamieni nerkowych.
Osoby narażone na nadmierne wchłanianie szczawianów w przewodzie pokarmowym to mi. in. osoby z przewlekłymi stanami zapalnymi jelit, z zespołem krótkiego jelita.
Proszę nie rezygnować ze spożywania szpinaku, jednak zalecam zredukowanie jego ilości i urozmaicenie diety, poprzez zamienne stosowanie innych zielonych warzyw liściastych.
Pozdrawiam
W 100% zgadzam się z Panią Moniką Więckowską, która w sposób bardzo wyczerpujący odpowiedziała na Pani pytanie. Pozdrawiam rh
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy to prawda, że osoby z kamicą nie mogą jeść szpinaku? – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Jakie są konsekwencje spożywania szpinaku w nadmiernych ilościach? – odpowiada Mgr inż. Kinga Kryska-Domańska
- Spożywanie szpinaku w nadmiernych ilościach – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- Konsekwencje nadmiaru szpinaku – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Spożywanie szpinaku przez osobę z kłębuszkowym zapaleniem nerek – odpowiada Mgr Katarzyna Kaszyca
- Co jeść, gdy zdiagnozowano u nas kamicę szczawianową? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- O czym świadczą liczne kryształki szczawianu wapnia w moczu? – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Jaka dieta po operacji usunięcia kamieni nerkowych? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Czy przy kamicy nerkowej powinnam zrezygnować z rabarbaru i szczawiu? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czym mogę zastąpić szpinak na diecie redukcyjnej? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska