Przyczyny udaru mózgu
Udar mózgu stanowi 80 proc. wszystkich udarów i jest jednym z powikłań zatorowych chorób serca. Będąc główną przyczyną niesprawności osób po 40 roku życia, stanowi trzecią w kolejności przyczynę zgonów. O przyczynach powstawania udaru mózgu, opowiada prof. Janina Stępińska, kardiolog.
papkowate
Warto byłoby ustalić z jakiego powodu pojawia się ból przy przełykaniu. Czy ma on związek,np. z konkretną konsystencją czy temperaturą lub smakiem potrawy? W jakim momencie pojawia się ból? Na pewno warto dostosować konsystencję pokarmu, jeżeli Mama łatwiej radzi sobie z konsystencją papkowatą to proszę w taki sposób przygotowywać jej posiłki. Proszę zasięgnąć porady neurologa i neurlogopedy. Na pewno trzeba ustalić źródło tych dolegliwości.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jakiej pozycji karmić osobę po udarze? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaka dieta dla osoby po udarze? – odpowiada Mgr Tatiana Lewicka
- Czy po udarze pacjent może przyjmować pokarmy stałe? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy po udarze najlepiej stosować dietę płynną? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Jaka dieta będzie odpowiednia dla 75-latka po udarze? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Co jeść po udarze mózgu? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jakie stosować odżywianie po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Na czym polega rehabilitacja problemów z przełykaniem po udarze? – odpowiada Mgr Tatiana Lewicka
- Co można jeść po udarze, aby wzmocnić organizm? – odpowiada Dr n. med. Anna Błażucka
- Jakie są zalecenie dietetyczne dla osoby po udarze? – odpowiada Mgr Karolina Janion
artykuły
Zaburzenia połykania w chorobach neurologicznych
Co zrobić gdy chory po udarze krztusi się w trakci
Kiedy u pacjenta onkologicznego pojawiają się problemy z połykaniem? Czym jest dysfagia?
Krztuszenie się, kaszel, łzawienie, częste odruchy
Rozwój układu pokarmowego dziecka krok po kroku
Jako mama pragniesz dla swojego dziecka wszyst