Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Lek. Izabela Ławnicka
82 poziom zaufania

Witam! AZS rozpoznaje się na podstawie obrazu klinicznego. Pomocne są w tym kryteria AZS, tj. kryteria Hannifina-Rajki:
- kryteria większe - świąd, typowe umiejscowienie, przewlekły i nawrotowy przebieg, atopia u chorego lub w wywiadzie rodzinnym,
- kryteria mniejsze - suchość skóry, rogowacenie przymieszkowe lub rybia łuska, natychmiastowe odczyny skórne, podwyższone stężenie IgE w surowicy, początek w dzieciństwie, skłonność do nawrotowych zakażeń skóry, zaćma, nietolerancja wełny, nietolerancja pokarmów, zaostrzenia po stresach psychicznych, biały dermografizm.
Do rozpoznania AZS konieczne jest spełnienie 3 spośród 4 głównych kryteriów. Mniejsze kryteria mają natomiast znaczenie uzupełniające.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty