Witam serdecznie,
bardzo proszę o odpowiedż, jakich pokarmów należy unikać, (z powodu reakcji krzyżowych), gdy występuje uczulenie na pyłek topoli.
Pozdrawiam,
J.M.
Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam. Proszę unikać pokarmów o właściwościach alergizujących tj. cytrusów, kiwi, orzechów, truskawek, czekolady.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia krzyżowa u 22-latka – odpowiada Mgr Agnieszka Depińska
- Czy uczulenie na pyłki traw wiąże się z alergią pokarmową? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Wysypka i chropowatość skóry u niemowlaka – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Uczulenie na orzechy ziemne u rocznego dziecka – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jakich produktów unikać przy uczuleniu na nikiel? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Uczulenie na kwas acetylosalicylowy – odpowiada Urszula Forenc
- Czy jedzenie cytrusów, truskawek lub orzechów podczas ciąży przyczynia się do alergii u dziecka? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Jakich produktów spożywczych należy szczególnie unikać w czasie ciąży? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Dlaczego pojawia się uczulenie po jedzeniu - jak je leczyć? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Co można jeść przy uczuleniu na olchę i sierść kota? – odpowiada Ewa Kozłowska