Łączenie różnych grup żywności w posiłkach

Witam, chciałbym rozjaśnić moje wątpliwości w kwestii łączenia różnych grup żywności w posiłkach. Czy są jakieś żelazne zasady, czego nie powinniśmy, lub nie wolno nam łączyć na wspólnym talerzu? Czy konsekwencją tego może być nieprawidłowe trawienie, spowolnienie metabolizmu, lub jakiekolwiek inne niedogodności? Dziękuję z góry za każdą odpowiedź. Pozdrawiam. Student Budownictwa.
MĘŻCZYZNA, 21 LAT ponad rok temu

Anemia

Anemia nie powinna być kojarzona z bladym i chudym człowiekiem. Anemia to niedokrwistość, a cierpią na nią głównie kobiety! Sprawdź jakie są tego przyczyny.

Nie ma w zasadzie żadnych potwierdzonych zasad, których grup produktów nie powinniśmy ze sobą łączyć. Są za to zasady mówiące, jakie produkty dobrze jest ze sobą łączyć, żeby usprawnić wchłanianie, trawienie, uzupełnić profile aminokwasowe itp. Naczelna z tych zasad mówi, że każdy posiłek pełnowartościowy powinien zawierać produkty z trzech grup: białko, tłuszcze i węglowodany. Inne ważne zasady:
Wszelkie owoce i warzywa łączymy zawsze z produktem zawierającym tłuszcz, by ułatwić wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A D E K).
Dobrze jest spożywać nabiał razem z pełnoziarnistymi zbożami, np. jogurt naturalny z płatkami owsianymi, gdyż zawierają uzupełniające się aminokwasy.
Przy spożywaniu produktów wysokobłonnikowych należy pamiętać o piciu dostatecznej ilości wody (ok. 2-2,5 l, choć jest to kwestia indywidualna).
Takich zasad jest dużo więcej, aczkolwiek te uważam za jedne z ważniejszych.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty