Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam serdecznie,

Przede wszystkim należy wprowadzić zdrową i zbilansowaną dietę, która stanowi 70% sukcesu oraz aktywność fizyczną która daje 30%. Musi Pan zadbać o regularność posiłków. Należy jeść 5posiłków dziennie w odstępach 2,5-3h. Dzień należy rozpocząć od pełnowartościowego śniadania zjadanego do 1h po przebudzeniu zaś kolację 3-4h przed snem. Należy pić 1,5-2l czystej wody mineralnej dziennie w celu nawodnienia organizmu oraz jego oczyszczenia. Powinien Pan również zrezygnować z żywności silnie przetworzonej, tłustej, kolorowych napoi oraz słodyczy. Zalecam wybierać chude białe mięsa, jedynie razowe pieczywo oraz brązowy ryż, makaron i gruboziarniste kasze. Należy zjadać dużo warzyw oraz owoce w celu dostarczenia cennego błonnika. Na kolację ograniczamy węglowodany a skupiamy się na białku.

Powinien Pan wprowadzić ćwiczenia na skośne mięśnie brzucha, na boczki i brzuch, które pomogą w wyrzeźbieniu ciała oraz ćwiczenia aerobowe, dzięki którym spali się nadmiar tkanki tłuszczowej. Można skorzystać z siłowni pomocy trenera fitness lub ćwiczyć samodzielnie w domu, wyszukując odpowiednie ćwiczenia w internecie np na Youtube
Przy ćwiczeniach należy zadbać o właściwą dietę. Trening powinien zaczynać się około 2h po posiłku lub jeżeli jest to niewielka przekąska to około 1h. Po treningu należy dostarczyć węglowodany proste, łatwo przyswajalne np banan oraz białko (ok 20-30min po treningu) a następnie zjeść węglowodany złożone i łatwo przyswajalne białko czyli np chuda ryba czy kurczak w celu uzupełnienia strat glikogenu i odbudowy uszkodzeń struktur włókien białkowych. W posiłkach okołotreningowych należy unikać tłuszczu, gdyż upośledzają odbudowę glikogenu.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl

Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Ćwiczenia fizyczne – Ćwiczenia to najlepszy sposób na spalanie tkanki tłuszczowej. Wielu z nas przypomina sobie o tym wraz z nadejściem wiosny. Z każdym dniem rośnie liczba uprawiających Jak ćwiczyć? – Utrzymanie oraz osiągnięcie prawidłowej masy ciała umożliwia aktywność fizyczna połączona ze zdrową dietą. Dzięki temu utrata kilogramów będzie bezpieczna i trwała. Nie każdy jednak wie, jak ćwiczyć prawidłowo. Różne rodzaje aktywności fizycznej pomagają osiągnąć różne efekty.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Odchudzanie dla każdego

Ile trzeba ćwiczyć, aby spalić świąteczne potrawy?

Ile trzeba ćwiczyć, aby spalić świąteczne potrawy?

Postne, ale sycące Wigilijne potrawy nigdy nie smakują tak wybornie, jak w tym świątecznym okresie. Być może to magia świąt i przyjemna atmosfera sprawiają, że chętnie próbujemy wszystkiego, co znajduje się na stole. Wigilijne dania są postne, ale bardzo...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Co zrobić, żeby schudnąć? - dieta, pielęgnacja ciała, kuracje uzupełniające

Co zrobić, żeby schudnąć? Starając się odpowiedzieć na to pytanie wciąż próbujemy różnych diet, ćwiczeń i kosmetyków wyszczuplających, pragnąc znaleźć właściwą metodę, która pozwoli nam na zrzucenie zbędnych kilogramów. Wiele osób jednak nie wie lub zapomina...

Zdrowie

Cynk w tabletkach - właściwości, niedobór, działanie lecznicze

Cynk potrzebny jest człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Należy do mikroelementów, które mają duży udział w przemianach metabolicznych organizmu. Odpowiada za wzmacnianie kości, gojenie się ran oraz wpływa na właściwą pracę serca. Przy niewystarczającej...

Zioła i przyprawy

Ocet - rodzaje, zastosowanie

Ocet jest cierpki w smaku, a jest to spowodowane bardzo dużym stężeniem kwasu octowego. Kwas octowy powstaje w wyniku fermentacji, która jest wynikiem działania bakterii. Ocet jest kojarzony z zastosowaniem w kuchni, ale jeszcze mało osób zdaje sobie...

Żywność ekologiczna

Czym jest moringa?

Czym jest moringa?

Drzewo życia Pochodząca z Indii roślina od wieków była wykorzystywana w medycynie ludowej. Ze względu na wiele właściwości leczniczych zyskała nawet nazwę "cudownego drzewa" lub "drzewa życia". Obecnie można ją kupić w postaci zielonego proszku, który...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Dwa składniki, które oczyszczą twój organizm z toksyn

Dwa składniki, które oczyszczą twój organizm z toksyn

Toksyny sprawiają, że oznaki starzenia i zmęczenia są bardziej widoczne. Aby wyglądać młodziej i zdrowiej, należy pozbyć się trujących substancji. Oczyszczanie organizmu nie musi kosztować fortuny ani wiązać się z codziennym pochłanianiem garści różnego...

Suplementy diety - charakterystyka, składniki, odchudzanie

Kozieradka - działanie, zastosowanie

Kozieradka to roślina, którą wykorzystuje się nie tylko w kuchni, ale także w kosmetologii i lecznictwie. Kozieradka powinna być składnikiem diety osób chorych na wrzody, ale także tych, którzy uskarżają się na stałe obniżanie poziomu cukru we krwi. Specjaliści...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Kukurydza - składniki odżywcze, właściwości, przepisy

Kukurydza - składniki odżywcze, właściwości, przepisy

Kukurydza to obecnie jedna z najpopularniejszych roślin uprawnych świata - co roku zbiera się ok. 850 milionów ton żółtych nasion. Obecnie spożywamy ją głównie w postaci płatków śniadaniowych, mąki i kasz. Jest uprawiana także na paszę dla zwierząt. Nie...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Rukola - właściwości odżywcze, przepisy

Rukola inaczej zwana rokiettą siewną jest warzywem pochodzenia śródziemnomorskiego. Jest spokrewniona z rzodkiewką i chrzanem. Dzięki temu, że rukola ma bardzo oryginalny lekko orzechowy smak delikatnie pikantny jest coraz częściej wykorzystywana w kuchni,...

Fitness i sport

Dlaczego warto jeść chleb Ezechiela?

Czy słyszeliście kiedykolwiek o chlebie Ezechiela? Pieczywo to różni się od większości rodzajów chleba. Powstaje bowiem z pełni wykiełkowanych ziaren i pozbawione jest wielu szkodliwych substancji (m.in. drożdży, soli, mąki, mleka, tłuszczów, konserwantów...