Przytycie po ciąży

Mam 27 lat, 158 cm wzrostu i 61 kg wagi. 2 lata temu urodziłam dziecko. Przytyłam wtedy 23 kg z czego schudłam 18,ale w naturalny sposób bez żadnych diet. Niestety brakuje mi tamtej sylwetki sprzed ciąży. Wiem, że już nigdy nie będę taka jak przed ciążą, ale chciałabym aby mój brzuch nie zwisał, a nogi były szczuplejsze. Chciałabym ważyć 53-55 kg, ale bardzo ciężko mi to osiągnąć.Jestem leniem jeśli chodzi o ćwiczenia, bo nie ćwiczę regularnie. Lubię czekoladę,mięso i czasem pije napoje gazowane
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!

Prawdopodobnie każdy z nas tego doświadczył - syndrom dnia następnego. Czy wiesz, dlaczego tak cierpisz po suto zakrapianej imprezie? Być może powodem był rodzaj alkoholu.

Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
78 poziom zaufania

Witam
Proponowałabym jednak przekonać się do systematyczności w ćwiczeniach , ponieważ są one, obok przestrzegania zasad zdrowego odżywiania, najlepszą formą kształtowania sylwetki.
Mogą to być codzienne długie spacery, wolny trucht, ćwiczenia realizowane w domu, ale również jakakolwiek inna forma sportu : jazda na rowerze, pływanie itp. realizowana z przyjaciółmi lub rodziną, dla zwiększenia przyjemności odczuwanej ze spędzanego w ten sposób czasu.
W kwestii żywienia polecam wprowadzenie modyfikacji w zakresie diety, opartych na zasadach zdrowego odżywiania.
Należy:
1) Spożywać codziennie 5 mniejszych posiłków, zamiast 3 obfitych - to wpłynie na regulację metabolizmu i zmniejszenie uczucia głodu pomiędzy posiłkami, a tym samym zapobiegnie podjadaniu.
2) Wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe, bogate w składniki mineralne i błonnik - pieczywo z pełnego ziarna, mąkę razową, kasze, brązowy ryż, makaron razowy, płatki żytnie i owsiane, otręby
3) jako źródło białka spożywać ryby, mleko i produkty mleczne o niższej zawartości tłuszczu, a unikać kalorycznych serów żółtych, tłustych deserów mlecznych itp.
4) Unikać dań typu fast food oferowanych w barach szybkiej obsługi
5) Nie spożywać słodyczy i słonych,kalorycznych przekąsek, a zastąpić je warzywami i owocami, najlepiej w świeżej postaci
6) Przygotowywać dania poprzez gotowanie na parze i w wodzie oraz pieczenie w folii, a unikać smażenia (zwłaszcza na głębokim tłuszczu)

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty