witam, rok temu zaczelam tracic zmysl smaku i powonienia, w tym okresie nasilila mi sie silna alergia (trawa, psy, koty, babka, zyto). Aktualnie nie odczuwam rzadnych smakow oraz zapachow. Czy jest to wyleczalne?
Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam serdecznie. W zależności od etiologii tak lub nie. Sugerowałbym konsultację z neurologiem.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy wynik testu na alergię wyklucza posiadanie psa? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk
- Co oznaczają te wyniki testów skórnych? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy jest szansa, że nie będę mieć alergii? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie zwierzęta dla alergików? – odpowiada Krzysztof Piwowarek
- Czy kontakt z alergenem może uodpornić? – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Stosowanie tabletek na alergię na sierść psa – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Duszności z powodu alergii a karmienie piersią – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy to możliwe, że alergia na świnkę morską sama minie? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy alergen działa tak, że nawet bez bezpośredniego kontaktu, reakcja alergiczna na niego występuje? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Alergia na sierść - które psy najmniej uczulają? – odpowiada Lek. Anna Syrkiewicz