Zapytaj lekarza

1 , 0 1 5 , 8 7 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wyniki badań hormonów tarczycy i wysoki poziom przeciwciał przeciwko TG

Witam Odebrałam dziś wyniki badań pod kątem tarczycy. Przedstawiają się one następująco: TSH - 4,68 (0,27-4,2) FT3 - 2,97 (2,6-4,5) FT4 - 1,18 (0,93-1,7) anty-TPO 12,5 (<34) anty- TG 1229,00 ( < 115). Jaki stan przedstawiają te wyniki? Co oznacza tak wysoki poziom przeciwciał przeciwko TG?
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Witam. TSH jest nieco powyżej górnej granicy normy. FT3, FT4 są w normie. Wskazuje to na subkliniczną niedoczynność tarczycy. Co prawda p.c. anty-TPO są w normie ale przeciwciała przeciw tyreoglobulinie są w bardzo wysokim mianie. Wskazuje to na proces autoimmunologiczny. Podsumowując: mamy tutaj subkliniczną niedoczynność tarczycy w przebiegu autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. Należy jeszcze wykonać badania: morfologię krwi, OB, tyreoglobulinę w surowicy, lipidogram oraz USG tarczycy. A m.in ze względu na Pani wiek (planowane ciąże) należy włączyć preparat L-tyroksyny, nie czekając na rozwój jawnej klinicznie niedoczynności tarczycy. Pozdrawiam wizytylekarskie.org

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety