Profilaktyka czerniaka

Czerniak to nowotwór skóry. Jest bardzo niebezpieczny, ponieważ może rozwijać się w ukryciu. Jak mu zapobiega? Obejrzyj nasz film i dowiedz się tego.

Co do przebiegu Pani choroby to tu powinien się wypowiedzieć onkolog lub dermatolog. Jeżeli natomiast chodzi o dietę to przy wszelakich chorobach nowotworowych ograniczamy w diecie podaż białka (najlepiej jest dostarczać go w ilości około 0.8 g na każdy kilogram masy ciała), jednocześnie stosując zalecenia zdrowej diety (produkty pełnoziarniste, wartościowe mięso, ryby, dużo owoców i warzyw). Szczególnie należy też pamiętać o dostarczeniu wraz z dietą odpowiedniej ilości antyoksydantów (gdyż chronią przed nawrotem chorób nowotoworowych). Ich bogatym źródłem są owoce (szczególnie czerwone), warzywa i grzyby. Warto także pamiętać o produktach takich jak płatki owsiane czy grzyby z gatunku boczniak ostrygowaty. Produkty te są źródłem związków zwanych beta-glukanami o silnym działaniu przeciwnowotworowym.

0

Zalecenia powinny być takie jak przy chorobach nowotworowych - dieta powinna być bogata w świeże warzywa i owoce, będące źródłem antyoksydantów czyli związków zapobiegającym tworzenia się wolnych rodników. Często moim pacjenci zaopatrują się w porządną sokowirówkę i szczerze mówiąc bardzo się angażują w przygotowywanie takich właśnie posiłków.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty