Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Odpowiednie postępowanie można ustalić w czasie wizyty lekarskiej. Proszę udać się do alergologa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy chrząkanie, zaczerwienione gardło i spływający katar mogą być wywołane alergią na roztocza? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Alergia na roztocza i afty w jamie ustnej po przebytej boreliozie u dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Alergia na roztocza a szczepionka – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Przyczyny wodnistego kataru – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy może to być wywołane np. alergią? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wypadanie włosów od alergii na pleśnie i roztocza – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Wydzielina z zatok a alergia na roztocza – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Alergia na roztocza kurzu u 6-letniego dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy w sytuacji alergii na roztocza, możemy mieć w domu psa? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Astma i alergia na pleśń i roztocza – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Jak leczyć astmę oskrzelową?
Astma oskrzelowa to uciążliwa i poważna choroba, k
Jak dopasować metodę leczenia do rodzaju kataru?
Katar, za każdym razem, gdy się pojawia, świadczy
Katar sienny - charakterystyka, przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie
Katar sienny (Allergic rhinitis) bywa określany na